«Στα έσοδα πρέπει κανείς να είναι πάντα επιφυλακτικός, δείχνουν να αντέχουν» δήλωσε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
«Δεν είμαστε ποτέ σίγουροι για την υπόθεση των εσόδων γιατί είχαμε αυτό το πολύ βίαιο lockdown που κράτησε πολύ περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε. Αλλά έως τώρα, η κουλτούρα πληρωμών ήταν καλή. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν μία πολύ καλύτερη αντίδραση της οικονομίας. τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σχέση με τα αρχικά lockdown. Πιστεύω ότι η πραγματική αντίδραση της οικονομίας θα ξεκινήσει όταν αλλάξει και η ψυχολογία, όταν έχουμε σοβαρή πτώση των κρουσμάτων, των ασθενών και των διασωληνώσεων και των θανάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, «Οι κλάδοι που έχουν πληγεί είναι κλάδοι στους οποίους είμαστε πεπεισμένοι ότι η ζήτηση, με την εξαίρεση του τουρισμού που θα υπάρχει μικρότερη ζήτηση φέτος απ’ ότι το 2019, θα είναι στα ίδια επίπεδα ή και θα υπάρχει και μία υπερκατανάλωση τους πρώτους μήνες λόγω και των αποταμιεύσεων και της αναβαλόμενης κατανάλωσης. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν – και με τις βοήθειες τις οποίες έχουν – να σταθούν βραχυπρόθεσμα. Το ερώτημα είναι αν το ιδιωτικό χρέος που έχουν συσσωρεύσει είναι τόσο σημαντικό ώστε να μην μπορέσουν να το διαχειριστούν στην επόμενη φάση».
Μάλιστα σημείωσε, «εκεί θα παίξει ρόλο η δυναμική της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει, με τη βοήθεια των επενδύσεων και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην οικονομία από φέτος το καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και εκεί θα κριθεί αν θα έχουμε κάποια δευτερογενή κρίση. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι περιορισμένη η δευτερογενής κρίση αυτής της υγειονομικής κρίσης γιατί η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια αυτών των μηνών. Συν ότι είμαστε αρκετά προχωρημένοι στο Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε την απορρόφηση με ταχύτητα στους επόμενους μήνες».
Για την εκταμίευση των ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης ο υπουργός εκτίμησε ότι «θα μπορέσουμε να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα από την ώρα που θα καταθέσουμε και η γνώμη μου είναι ότι θα καταθέσουμε λίγο πριν το Πάσχα. Θα μπορέσουμε να έχουμε την κατάθεση λίγο πριν την Ανάσταση». Για την αξιολόγηση των θεσμών, ο ίδιος υποστήριξε ότι “στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε τον μακροοικονομικό σχεδιασμό, τα σενάρια βάσης για τα επόμενα χρόνια, στο πρόγραμμα σταθερότητας στο τέλος του μήνα και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής στο τέλος του άλλου μήνα. Συνεπώς, κουβεντιάζουμε πια και τα δημοσιονομικά διότι η χώρα θα επανέλθει σε στόχους μετά το 2022. Για το 2022 έχουμε ακόμα γενική ρήτρα διαφυγής. Το κύριο μέτωπο είναι τα δημοσιονομικά, τα οποία είχαν φύγει από το προσκήνιο τα οποία θα επανέλθουν τώρα με λογικό τρόπο και από εκεί και πέρα, μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών, αρχίζουν και συζητούνται και όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνουν”.
Για τις φοροελαφρύνσεις, δήλωσε, “Έχουμε πάρει κάποια μέτρα τα οποία έχουν έναν χαρακτήρα προσωρινό και είναι η εισφορά αλληλεγγύης του 2021. Αυτή η προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης του 2021 μπορεί να συνεχιστεί – και αυτός είναι ο στόχος μας- το 2022. Δεν μπορεί να ληφθούν μόνιμα μέτρα το 2022 διότι παραμένουμε σε ρήτρα γενικής διαφυγής που αποτρέπει τα μόνιμα μέτρα. Η επαναφορά της συζήτησης για τα μόνιμα μέτρα θα γίνει αργότερα, αφού διαπιστώσουμε την εξέλιξη της οικονομίας. Για τις αρχές του 2022 θα μπορούμε να συζητήσουμε για μόνιμα μέτρα. Το κομμάτι του προσωρινού μέτρου, της ελάφρυνσης στον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκουμε να υφίσταται και είναι κάτι που θα το δούμε στον προϋπολογισμό του 2022, εφόσον πετύχουμε τον στόχο τον οποίον έχουμε. Έχουμε μπροστά μας μια ανάκαμψη και ανάλογα με τη δυναμική της θα δημιουργηθεί και δημοσιονομικός χώρος αντίστοιχος”.
«Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους ανθρώπους που θα τους ζητήσουμε να δουλέψουν πολύ παραπάνω γιατί περίπου οι ίδιοι, δεν θα πολλαπλασιαστούν, θα κάνουν πολύ περισσότερη δουλειά. Το πως θα γίνει αυτό το σύστημα, θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες. Θα περιλαμβάνει σίγουρα τις επιτροπές των διαγωνισμών – οι οποίες έως τώρα ήταν μη αμειβόμενες- και θα συνδυάζεται από δείκτες επιτυχίας στις ομάδες και τις επιμέρους κρίσιμες υπηρεσίες που θα πρέπει να επιτυγχάνεται για να απελευθερώνεται αυτό το μπόνους. Εάν πετύχει το σύστημα, θα αρχίσει σταδιακά να επεκτείνεται όλο και περισσότερο, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες που εμπλέκονται» είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για τους δημοσίους υπαλλήλους.