Την ανάγκη προσαρμογής στο ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο για το 2020 οι φορολογούμενοι προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.
Παράλληλα σημείωσε πως «κάθε μήνα από το κλείσιμο του λιανεμπορίου χάνονται φορολογικά έσοδα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κάτι που ασκεί πιέσεις στα δημόσια οικονομικά».
Ο κ. Σκυλακάκης αναφορικά με τα εμβόλια δήλωσε πως «προς το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολίων».
Για την ανάπτυξη σημείωσε πως «η εκτίμηση για ανάπτυξη 4,8% παραμένει ένα δυνατό σενάριο», υπογραμμίζοντας πως «κάθε μέρα καθυστέρησης έχει μεγάλο κόστος».
Τέλος, αναφορικά με την αναστολή των οφειλών της πανδημίας που λήγουν τον Απρίλιο, είπε πως «θα πρέπει να προσαρμόσουμε τα μέτρα που είχαμε λάβει σε ένα άλλο χρονικό σημείο».
Ερωτηθείς αν εξαρτάται μόνο από τη συμπεριφορά μας η επανεκκίνηση της οικονομίας ή και από τα εμβόλια, ο αν. υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Βραχυπρόθεσμα εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας, μεσοπρόθεσμα τα εμβόλια έχουν πολύ μεγάλη σημασία όπως και οι θεραπείες όπως και η εποχικότητα του ιού που είναι κάτι που μας βοήθησε να έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι, σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με τον ιό. Συνεπώς είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση αυτή που έχουμε μπροστά μας, βραχυπρόθεσμα το λιανεμπόριο πράγματι είναι πάνω από 1 δις, 3 δις είναι ολόκληρο το lockdown, το λιανεμπόριο είναι σχεδόν το μισό σε ότι αφορά το lockdown».
«Είναι τρομακτικό νούμερο δεν είναι απλώς μεγάλο, για να καταλαβαίνουμε είναι πάνω από μισό ΕΝΦΙΑ ένα μήνα το κλείσιμο του λιανεμπορίου σε φορολογικά έσοδα. Είναι πολύ μεγάλο ποσό για αυτό έκκληση κάνω στους συμπολίτες μας , ξέρω πόσο κουρασμένοι είναι, να έχουμε πολύ μεγάλη προσοχή. Όχι μόνο στη συμπεριφορά μας στο λεγόμενο συνωστισμό και τα λοιπά αλλά και στο βαθμό που κάνουμε τα άλλα πράγματα που δεν έχουν οικονομική σημασία , έχουν ψυχολογική σημασία που είναι να βλέπουμε φίλους συγγενείς, να τρώμε μαζί που όλοι ξέρουμε ότι κάνουμε λένε να αλλά δεν πειράζει είναι λιγότερο από 9. Πρέπει όσο μπορούμε αυτά που δεν έχουν οικονομική σημασία γιατί πια η πίεση αρχίζει και φαίνεται και στα δημόσια οικονομικά γιατί πέρυσι μας κόστισε ταμειακά ο ιός 24 δις, είναι τρομακτικό το ποσό, και φέτος θα έχει επίσης ένα σοβαρό κόστος μέχρις ότου τεθεί υπό έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς πόσο πίσω πηγαίνουν την επαναφορά στην κανονικότητα οι καθυστερήσεις των εμβολίων, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Πιθανόν να πάμε πίσω γιατί το κρίσιμο θέμα θα είναι η δυνατότητα όταν θα έχουμε μια αφθονία από εμβόλια και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτές οι αδυναμίες που παρατηρούνται στις εταιρείες στην παραγωγική διαδικασία κλπ θα αντιμετωπιστούν τελικά. Το ίδιο συνέβη και με τις μάσκες, κανείς δεν λεει τώρα ότι δεν έχουμε μάσκες, τα εμβόλια βέβαια είναι πολύ πιο σύνθετο προϊόν παρόλα αυτά θεωρώ ότι προς το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολίων ότι και να συμβεί και εκείνη τη φάση θα πρέπει ολόκληρη η Ευρώπη να αλλάξει τελείως την ικανότητά της να εμβολιάζει τον πληθυσμό».
Ερωτηθείς αν παραμένει ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 4,8%, ανέφερε: «Δυνατό παραμένει το σενάριο αυτό αλλά κάθε μέρα που έχουμε καθυστέρηση έχουμε κόστος. Δεν υπάρχει κάτι μαγικό στους στόχους, οι στόχοι είναι συνάρτηση των υποθέσεων εδώ δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στον αλγόριθμό, αν έτσι είναι οι υποθέσεις έτσι θα πανε και οι ρυθμοί, αν οι υποθέσεις αλλάξουν, που είμαστε σε αυτή την τεράστια αβεβαιότητα, θα αλλάξουν και οι ρυθμοί. Γνώμη μου είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα καλό σενάριο μπροστά μας ως δυνατότητα αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι θα προκύψει».
Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020, σημείωσε: «Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να λειτουργεί με λογική και δικαιοσύνη και στο θέμα αυτό προφανώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες συνεπώς πρέπει να γίνει κάποια ρύθμιση. Τι ρύθμιση θα είναι αυτή δεν μπορώ να σας το πω πριν πάρουμε τα στοιχεία από τις τράπεζες γιατί μεσοπρόθεσμα καθώς θα επανερχόμαστε, είναι σίγουρο ότι το μέτρο είναι ένα καλό μέτρο και πρέπει να συνεχίσει να ισχύει. Ειδικά τώρα που οι άνθρωποι αύξησαν το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην κατανάλωση. Προφανώς πρέπει να κάνουμε μια προσαρμογή, το ποια θα είναι αυτή η προσαρμογή όμως πρέπει προηγουμένως να πάρουμε τα στοιχεία από τις τράπεζες, να δούμε πόσους έπιασε το μέτρο, τι συνέβαινε στα lockdown, πόσο εμπόδισαν και να προσαρμόσουμε το μέτρο έτσι ώστε να μην τιμωρηθεί κανένας αδίκως».
Ερωτηθείς αν θα παραταθεί το μέτρο της απαλλαγής ή της μείωσης των ενοικίων τον Μάρτιο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και αν θα παρατείνουν το μέτρο του παγώματος των επιταγών μέχρι να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις, απάντησε: « Όλα αυτά είναι συνάρτηση της πορείας της πανδημίας συνεπώς δεν θέλω να λέμε πράγματα πριν έρθει η ώρα να πρέπει να λεχθούν. Υπάρχουν δύο αγαθά αντιμαχόμενα εδώ, υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να ξέρουν τι γίνεται αλλά υπάρχει και η κουλτούρα πληρωμών που αν τη διαλύσουμε αυτή τη στιγμή, και την έχουμε κρατήσει με νύχια και με δόντια μέχρι σήμερα, την επόμενη μέρα δεν θα βγαίνουν τα δημοσιονομικά. Αν διαλύσεις την κουλτούρα πληρωμών η καταστροφή είναι μόνιμη και τεράστια, έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τέτοιες περιόδους που χάθηκε η κουλτούρα πληρωμών. Συνεπώς θα λέμε αυτά που πρέπει να γίνουν αλλά θα τα λέμε τη στιγμή που τα στοιχεία θα απαιτούν να τα πούμε».
Αναφορικά με την αναστολή των οφειλών της πανδημίας που λήγουν τον Απρίλιο, διευκρίνισε: «Είναι σίγουρο ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τα μέτρα που είχαμε λάβει σε ένα άλλο χρονικό σημείο στην πραγματικότητα που θα έχουμε και θα διαπιστώσουμε το Μάρτιο αυτό έχει να κάνει και με τα εμβόλια, και με την πορεία της πανδημίας και με την πορεία του lockdown. Συνεπώς θα υπάρξει βοήθεια αλλά απλώς πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι όσο περνούν οι μήνες οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά βαραίνουν για αυτό και παρακαλώ πολύ αυτή την προσπάθεια να κρατήσουμε τους κανόνες και να αποφύγουμε ένα επόμενο lockdown».