Ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έκανε από το βήμα του 5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου και την Διεθνή Έκθεση Ενέργειας για την Ελλάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την Κρήτη, δεν περιορίζεται μόνο στο έργο της διπλής διασύνδεσης.
«Στο επόμενο σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε πολύ σύντομα, θα δώσουμε περιθώριο ισχύος για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έως 400 kW έκαστο και συνολικής ισχύος 100 MW. Θα διπλασιάσουμε δηλαδή την εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ΑΠΕ στο νησί, η οποία τώρα ανέρχεται σε 282,88 MW» είπε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, οι αιτήσεις χορήγησης προσφοράς θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά, μέσω πλατφόρμας που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να υπάρξουν τα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα διαφάνειας.
Με τον τρόπο αυτόν, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ, που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης.
«Θέλουμε το 2030 το 67% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, έχει και αναπτυξιακή διάσταση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ξεκαθάρισε ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει προβλεφθεί περιθώριο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοπαραγωγής, συνολικής ισχύος 40 MW για να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.
Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιηθούν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε έργα ύψους 73 εκατ. στο Ηράκλειο, πάνω από 64 εκατ. για έργα στα Χανιά, 39 εκατ. για το Ρέθυμνο και 34 εκατ. για τον Άγιο Νικόλαο.
«Πρόκειται για επενδύσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση του ηλεκτρικού δικτύου, θα επιτρέψουν τη διείσδυση ΑΠΕ και θα θωρακίσουν και το περιβάλλον, δεδομένου ότι θα περιοριστεί το ενδεχόμενο ατυχημάτων το καλοκαίρι που συχνά οδηγούν σε δασικές πυρκαγιές» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εξήγησε ότι έως το τέλος του 2023 θα επενδυθούν επιπλέον 16 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έργα όπως το νέο κέντρο διανομής στα Χανιά με νέες γραμμές τροφοδοσίας του Υψηλής Τάσης και αναβάθμιση του εξοπλισμού στον υποσταθμό Μέσης Τάσης στον Άγιο Νικόλαο. Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του οποίου η ολοκλήρωση είναι σημαντική μεταρρύθμιση, «τόσο για την προστασία των περιουσιών των πολιτών, οι οποίες ήταν συχνά σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων» όπως ανέφερε.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι εκτός από όσα έχουν ήδη γίνει, το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την επίλυση ζητημάτων που άπτονται του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με πρόθεση αυτά να επιλυθούν με ταχύτητα και δίχως γραφειοκρατία.
«Πρόκειται για εκτάσεις με δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως βεβαίως είναι το νησί της Κρήτης. Για να συμβεί αυτό συστήνονται τριμελή συμβούλια επίλυσης ιδιοκτησίας, όπου αρκεί οι πολίτες να καταθέσουν τίτλους που ανάγονται σε ημερομηνία πριν από την 1/7/2001 (20 έτη). Οι τίτλοι θα πρέπει να έχουν μεταγραφεί οποτεδήποτε μεταγενέστερα, συνοδευόμενοι από τοπογραφικά διαγράμματα.
Ακόμα και τώρα μπορούν να το κάνουν οι πολίτες και όσοι δεν το έχουν πράξει τους καλώ να το κάνουν άμεσα» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που, όπως επισήμανε, η επίλυση του ιδιοκτησιακού συνδέεται με το καθεστώς κτηματογράφησης προκειμένου να μην είναι υποχρεωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν σε προτάσεις κατάθεσης αγωγών κατά των πολιτών στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στους δασωμένους αγρούς για την οριστική απόδοση των εκτάσεων αυτών στους δικαιούχους, ενώ προχωράει και η επίλυση του ζητήματος των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που στερούνται νόμιμων διοικητικών πράξεων.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με τη μετάβαση -όπως τόνισε- σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα εξασφαλίζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον .
Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε λόγο για τη στόχευση της περιφέρειας που εστιάζει σε «ένα νησί, καθαρό ενεργειακά, μια Πράσινη Κρήτη που γίνεται ελκυστική για τους επισκέπτες της, που είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της και το κυριότερο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο».
Η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η Κρήτη ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορίου, ενώ σήμερα βάζει θεμέλια για να γίνει και σταυροδρόμι ενέργειας. «Αυτός είναι ένας ρόλος που με μεγάλη χαρά θα παίξουμε. Ξέρουμε καλά ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής θα είναι βαριά και κάνουμε αγώνα δρόμου για πράσινη ενέργεια και προστασία των υδάτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια δεσμεύτηκε ότι στο νησί θα γίνουν σημαντικά έργα. Ξεκινώντας με το ΒΟΑΚ και τα φράγματα, αλλά συνεχίζοντας με το ενεργειακό καλώδιο με την Πελοπόννησο, αλλά και την Αττική, νομίζω ότι είναι τρία εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής στην Κρήτη» σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.