Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα Υπουργού έχει ως εξής:
«Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».
Ο ίδιος σε μήνυμα του προς το συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση αλλά και το εύρος των συνεπειών μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης. “Προτείναμε, τόνισε, εξ’ αρχής πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Και τις εμπλουτίσαμε και τις επεκτείναμε, σε διάφορα στάδια, έως και σήμερα. Θυμίζω ότι η συγκροτημένη πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στο φυσικό αέριο υποβλήθηκε τον Μάρτιο. Η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Όμως η ελληνική Κυβέρνηση έπραξε άμεσα και αποφασιστικά.
– Με δομικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές ενέργειας.
– Με άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
– Με κομβικές πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.
– Με εμβληματικά προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης”.
Από την 1η Ιουλίου, κατέληξε ο υπουργός, εφαρμόσαμε έναν μηχανισμό που αφαιρεί, στην πηγή τους, τα υπερέσοδα των παραγωγών αναστέλλοντας τη λεγόμενη οριακή τιμολόγηση. Αυτός ο μηχανισμός αποτελεί πλέον τη λύση που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναφέρθηκε επίσης στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία.
“Αποθηκεύουμε 1 ΤWh αερίου στην Ιταλία”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας. “Έχουμε προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού, έχουμε διαφοροποιήσει πηγές και οδεύσεις ενέργειας, έχουμε αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες, έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό”, πρόσθεσε επισημαίνοντας την προσθήκη νέας δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, την δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο (πετρέλαιο) και την εντατικοποίηση της εξόρυξης λιγνίτη που οδηγεί σε αντίστοιχη απομείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου.
Ανάγκη για συμφωνία
«Μπροστά μας είναι ένας δύσκολος χειμώνας, αλλά η ενεργειακή μας ενότητα είναι ισχυρή και θα υπερισχύσουμε», υπογράμμισε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο. Η κ. Σίμσον ανέφερε ότι το πακέτο των πέντε προτάσεων της Κομισιόν έχει στόχο την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων, ενώ παράλληλα η δομική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε εξέλιξη.
Επιπροσθέτως δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα παρέμβασης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις από τον αρνητικό αντίκτυπο». Η Ευρωπαία Επίτροπος έκανε λόγο για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση «για να μετριάσουμε τις αυξήσεις στις τιμές και να σταθεροποιήσουμε τις οικονομικές ενεργειακές αγορές». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως όπλο για να τροφοδοτήσει την ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης για να αποδυναμώσει τις οικονομίες μας και να διχάσει πολιτικά την ΕΕ. Πρέπει να διεβεβαιώσουμε ότι οι προσπάθειές της θα αποτύχουν».
“Σχεδόν βέβαιος” δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν για την επείγουσα στήριξη ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πρόσθετες δαπάνες κατά την σημερινή έκτακτη σύνοδο. Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία “η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και δεν θα τις κάνει νευρικές”, σημείωσε επίσης ο Γιόζεφ Σικέλα κατά την προσέλευσή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Η Εσθονή υπουργός Ενέργειας δήλωσε σήμερα ότι μάλλον δεν θα προκαλέσει μεγάλη διαφορά στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη οποιοδήποτε πλαφόν και να ορίσουν οι χώρες μέλη της ΕΕ στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. “Αυτό που κάνει η Ρωσία εξαρτάται πολύ λίγο από τις δικές μας αποφάσεις. Αν η Ρωσία θέλει να περιορίσει τους ενεργειακούς πόρους που λαμβάνει η Ευρώπη, ο Πούτιν θα το κάνει”, σημείωσε η Ρίινα Σικούτ πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. “Η Ρωσία έχει πει ότι, αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Αυτό είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, οφείλουμε να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε να νικήσει η Ουκρανία”, υπογράμμισε.
Yπέρ ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου τάχθηκε η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίνε Βαν ντε Στράτεν προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο. «To πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν αρκεί, χρειάζεται ένα πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο (από παντού) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους λογαριασμούς μας και για να μειώσουμε τις τιμές στην ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε υπέρ ενός γενικού πλαφόν», ανέφερε.