Αντεπίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη -και όχι μόνο- εξαπέλυσε το στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Πάνος Σκουρλέτης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα. Κληθείς να σχολιάσει την προτροπή του Στέφανου Κασσελάκη, να επιστρέψουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς «τις έδρες που υπέκλεψαν από τον ΣΥΡΙΖΑ», ο κύριος Σκουρλέτης είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «κατ' αρχήν μίλησε για μαγαζί. Χρησιμοποίησε τον όρο μαγαζί. Και κάνει μια προβολή του εαυτού του: θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι επιχείρησή του, μαγαζί του και ότι αυτός είναι ο CEO. Αυτά δεν έχουν σχέση με τον χώρο της πολιτικής, ούτε με τις παραδόσεις της Αριστεράς. Προβαίνει δε και σε άθλιες δηλώσεις. Εάν κανείς κυριολεκτεί για τα θέματα της αποστασίας, ο πρώτος που θα έπρεπε να εγκαλεστεί για αποστασία, είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης, γιατί έχει εγκαταλείψει τον χώρο της Αριστεράς», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δεν πιστεύω ότι ψήφισε κανείς την Αχτσιόγλου, ή τον Τζανακόπουλο, ή τον Ηλιόπουλο, για να υπερψηφίζουν τους υπερεξοπλισμούς. Για να λένε "ιερή αμυντική συμμαχία" το ΝΑΤΟ, ή να συμφωνούν για εκστρατευτικά σώματα - ας πούμε κάτω, της φρεγάτας στους Χούθι. Ή να λένε για το "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια". Άρα ποιος εγκαταλείπει και ποιος αποστατεί από την Αριστερά; Ας μαζέψει λίγο τη γλώσσα του και ας τη βουτάει στο μυαλό του, πριν μιλήσει».

Το περίεργο είναι ότι εν προκειμένω, έχουν και οι δυο δίκιο. Προφανώς οι έδρες ανήκουν στο κόμμα, αλλά επίσης προφανώς, τα συγκεκριμένα πρόσωπα εξελέγησαν εκφέροντας έναν πολύ συγκεκριμένο πολιτικό λόγο, τον οποίο δεν άλλαξαν ούτε κατ' ελάχιστο στον νέο τους φορέα, τη Νέα Αριστερά. Αν μη τι άλλο, το συγκεκριμένο παράδοξο αναδεικνύει το πόσο πραγματικά ιδεολογικοποιημένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: από αμυδρά έως καθόλου. Διότι τα συγκεκριμένα άτομα, υπήρξαν πρωτοκλασάτοι υπουργοί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις εθνικές εκλογές, ήταν τα άτομα εκείνα που εξελέγησαν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην -πάλαι ποτέ- Β' Αθήνας. Η συγκεκριμένη αναντιστοιχία των εκλογικών ποσοστών που απέσπασε η Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές, απλώς αποδεικνύει ότι η πολιτική της πρόταση «δεν πουλάει». Ή καλύτερα, πουλούσε στο ιστορικό 3% του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μετρήθηκε -πλέον- σε μόλις 2,45%. Ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, απλώς στηρίζει τον πρόεδρο και δευτερευόντως, τις επιλογές του. Έτσι αποδεικνύεται πως πρόκειται για «προσωποπαγές κόμμα», στο οποίο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, τον έχει πάντα ο πρόεδρος.

Πυρά και προς τον Αλέξη Τσίπρα

Ενδιαφέρον έχει και η επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς κληθείς να σχολιάσει την εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα -στην οποία έχει προσκληθεί και ο Αλέξης Χαρίτσης-, ο κύριος Σκουρλέτης είπε ότι «Εντάξει, όλη η συζήτηση στο επίπεδο ενός ινστιτούτου, θετική είναι, να γίνεται, μακάρι να ειπωθούν και καινούρια πράγματα. Αρκεί κανείς να μην έχει αυταπάτες, ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, μπορούμε να απαντήσουμε με έναν συνολικό τρόπο στα μεγάλα προβλήματα», για να πει στη συνέχεια ότι «εγώ θα ήθελα να ακούσω κάποια στιγμή τον Αλέξη Τσίπρα - καλά κάνει και ιδρύει το ινστιτούτο του, αλλά να μιλήσει για τις μεγάλες ευθύνες των δικών του επιλογών. Που μετά από το 2019, τις έκανε ανενόχλητος. Ανενόχλητος. Για αυτά, δεν έχει μιλήσει», ενώ απέδωσε παράλληλα την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις «αλλαγές και επιλογές» που είχαν γίνει στο κόμμα, πριν από την έλευσή του. Πάντως, με τέτοιες πικρίες μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς, όχι απλά πεδίο για σύγκλιση δεν υπάρχει, αλλά είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούσαν να πιούν έναν ελληνικό καφέ, στον καφενέ της γειτονιάς τους.

Η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη

Θανάσης Φουσκίδης: «Ένα μεγάλο ζήτημα έθεσε και ο κύριος Κασσελάκης. Είπε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει η Νέα Αριστερά να επιστρέψει τις έδρες της στον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας χαρακτήρισε και μόρφωμα, μάλιστα. Εσείς, πώς ακούτε αυτή την τοποθέτηση;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Ο κύριος Κασσελάκης συμπεριφέρεται - κατ' αρχήν μίλησε για μαγαζί. Χρησιμοποίησε τον όρο μαγαζί. Και κάνει μια προβολή του εαυτού του: θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι επιχείρησή του, μαγαζί του και ότι αυτός είναι ο CEO. Αυτά δεν έχουν σχέση με τον χώρο της πολιτικής, ούτε με τις παραδόσεις της Αριστεράς. Προβαίνει δε και σε άθλιες δηλώσεις. Εάν κανείς κυριολεκτεί για τα θέματα της αποστασίας, ο πρώτος που θα έπρεπε να εγκαλεστεί για αποστασία, είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης, γιατί έχει εγκαταλείψει τον χώρο της Αριστεράς. Δεν πιστεύω ότι ψήφισε κανείς την Αχτσιόγλου, ή τον Τζανακόπουλο, ή τον Ηλιόπουλο, για να υπερψηφίζουν τους υπερεξοπλισμούς. Για να λένε "ιερή αμυντική συμμαχία" το ΝΑΤΟ, ή να συμφωνούν για εκστρατευτικά σώματα - ας πούμε κάτω, της φρεγάτας στους Χούθι. Ή να λένε για το "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια". Άρα ποιος εγκαταλείπει και ποιος αποστατεί από την Αριστερά; Ας μαζέψει λίγο τη γλώσσα του και ας τη βουτάει στο μυαλό του, πριν μιλήσει».

Στέλλα Γκαντώνα: «Επειδή μέσα σε όλα έχουμε και τα ινστιτούτα - και του Κασσελάκη, ας αναφερθούμε στου πρώην πρωθυπουργού, στου κυρίου Τσίπρα, που και εκείνος έχει κάνει ένα προσκλητήριο, έχει καλέσει και τον κύριο Χαρίτση. Πώς το βλέπετε τώρα αυτό;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Εντάξει, όλη η συζήτηση στο επίπεδο ενός ινστιτούτου, θετική είναι, να γίνεται, μακάρι να ειπωθούν και καινούρια πράγματα. Αρκεί κανείς να μην έχει αυταπάτες, ότι με τέτοιου είδους κινήσεις, μπορούμε να απαντήσουμε με έναν συνολικό τρόπο στα μεγάλα προβλήματα».

Θανάσης Φουσκίδης: «Δεν αποδίδετε δηλαδή, μεγάλη πολιτική σημασία σε αυτό το εγχείρημα, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι».

Πάνος Σκουρλέτης: «Δεν αποδίδω περισσότερη απ' όση έχει. Εγώ θα ήθελα να ακούσω κάποια στιγμή τον Αλέξη Τσίπρα - καλά κάνει και ιδρύει το ινστιτούτο του, αλλά να μιλήσει για τις μεγάλες ευθύνες των δικών του επιλογών. Που μετά από το 2019, τις έκανε ανενόχλητος. Ανενόχλητος. Για αυτά, δεν έχει μιλήσει».

Θανάσης Φουσκίδης: «Είναι και ο κύριος Κασσελάκης, μέσα σε αυτές;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Ο κύριος Κασσελάκης βρήκε ένα έδαφος, το οποίο προφανώς διαμορφώθηκε από τις αλλαγές και τις επιλογές που είχαν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ πριν».