Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Κέλλυ Κοντογεώργη. Η συζήτηση αφορούσε την άρνηση των «προεδρικών» να γίνει το συνέδριο μέσα στο 2023, καθώς και την θέση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ περί της κοινής καθόδου των δυο κομμάτων, στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ο Πάνος Σκουρλέτης αφενός έψεξε τους «προεδρικούς» που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μεταθέσουν προς το μέλλον το συνέδριο του κόμματος, καθώς γνωρίζουν ότι θα γίνει «σφαγή», με πιθανότερη έκβαση την διάσπαση.

Ενδιαφέρον έχει πάντως η προσέγγιση Σπίρτζη, ο οποίος δείχνει να έχει αυτονομηθεί πλήρως, καθώς η θέση που εκφράζει έχει περισσότερους υποστηρικτές από την πλευρά του ΓΑΠικού ΠΑΣΟΚ, παρά στο ίδιο του το κόμμα. Σε χθεσινή του παρουσία σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι δεν θα κάνει το χατήρι σε κάποιους να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όλα δείχνουν, ο Χρήστος Σπίρτζης κατάφερε και συγκεντρώνει τα πυρά όλων, καταθέτοντας μια πρόταση που δεν ενδιαφέρει τελικά ούτε «προεδρικούς», αλλά ούτε και τις συνιστώσες, αφού αμφότερα τα στελέχη έχουν τοποθετηθεί αρνητικά.

Το ζητούμενο και για τις δυο πλευρές, είναι η ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς, με απώτερο σκοπό να «απορροφήσουν» το ΠΑΣΟΚ. Με αυτό ως δεδομένο, ίσως θα έπρεπε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ξανασκεφτεί κατά πόσο βοήθησε πολιτικά, η στήριξη της υποψηφιότητας Δούκα, η οποία έδωσε «αέρα στα πανιά» του Ανδρουλάκη. Ίσως τελικά η «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του ΣΥΡΙΖΑ να εκδοθεί από την τρέχουσα ηγεσία του, εντελώς κατά λάθος.

Η δήλωση Σκουρλέτη

Κέλλυ Κοντογεώργη: «Μέσα σε όλα αυτά που περιγράψατε κύριε Σκουρλέτη, τώρα έρχεται και μια ακόμη συνισταμένη: έχουμε ακούσει από τον κύριο Σπίρτζη από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και από τον κύριο Παπανδρέου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, για συνεργασίες, συνέργειες, προοδευτικές συμμαχίες, κοινή κάθοδο των δυο κομμάτων ενδεχομένως στις ευρωεκλογές. Είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει από δυο συγκεκριμένους ανθρώπους. Εσείς το συζητάτε; Υπάρχει στο σκεπτικό σας ότι μέχρι τις ευρωεκλογές κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει;»

Πάνος Σκουρλέτης: «Ένα κόμμα πρέπει να επιδιώκει να συγκροτήσει συμμαχίες. Είτε στους μαζικούς χώρους, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και με βάση τους συσχετισμούς των τελευταίων ετών, αν θέλουμε η Νέα Δημοκρατία να ηττηθεί, πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική σύγκληση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό λέγαμε πριν τις εκλογές και μάλιστα το λέγαμε στο πλαίσιο της απλής αναλογικής, που δημιουργεί τους καλύτερους όρους και τις προϋποθέσεις για μια τέτοια προοπτική. Δεν υπήρξε μια καλή υπηρέτηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αυτής της στρατηγικής. Θυμόσαστε ότι ακούγονταν αντιφατικά πράγματα: μια κυβέρνηση ηττημένων, μια κάλεσμα για τη συγκρότηση μιας αριστερής και προοδευτικής πλειοψηφίας, από την άλλη για κυβέρνηση ανοχής - δηλαδή υπήρχε ένα αρκετά μπρος-πίσω και επιβεβαιώνεται αυτή η διαφορετική προσέγγιση τώρα όταν ακούω μια μεγάλη μερίδα στελεχών, συντρόφων μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι η αιτία που χάσαμε ήταν η απλή αναλογική. Δηλαδή τι; Η προσπάθεια να κάνεις συμμαχίες! Έρχεται ο κύριος Σπίρτζης τώρα και λέει "όχι συμμαχίες, προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς". Μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ».

Σωτήρης Ξενάκης: «Συγχώνευση δηλαδή».

Πάνος Σκουρλέτης: «Συγχώνευση, ναι. Δηλαδή, μια ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση. Αυτό ακυρώνει την διακριτή και αυτόνομη παρουσία του ρεύματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Δηλαδή του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνεται ότι συνιστά ληξιαρχική πράξη θανάτου. Όσο με αφορά, δεν την υπογράφω».