Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρχηγός του VMR-DPMNE, του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές στα Σκόπια και καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη νέα πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που στην ορκομωσία της την αποκάλεσε «Μακεδονία» καταπατώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι ουσιαστικά είναι άλλο πράγμα η επίσημη ονομασία της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» και άλλο πράγμα το πώς θα την αποκαλεί ο ίδιος.

«Περιμένουμε να έχουμε καλές και άριστες σχέσεις γειτονίας. Εκτιμώ ότι το VMRO και η κυβέρνηση εκεί υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συμφωνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι, χαρακτηρίζοντας «βασικό του ανθρώπινο δικαίωμα» να αποκαλεί τη χώρα του όπως εκείνος επιθυμεί στον δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ.

«Δεν έχουμε καμία παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία για να πω στους φίλους μας από την Ελλάδα να σταματήσουν τις απειλές. Ας κοιτάξουμε το μέλλον, αυτά είναι έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη συμφωνία, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οπότε εκεί μπορούμε να τα πούμε. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό, καλώ να έχουμε φιλικές σχέσεις, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Και αν κάποιος περιμένει από το VMRO να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μίτσκοσκι.

«Δράττομαι της ευκαιρίας και καλώ τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρείες μας να επενδύουν στην Ελλάδα. Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Siljanovska, είδαμε μια ανοιχτή πολιτική πυγμής.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όμως δεν θα μπούμε σε…

Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε τη μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κ.λπ».