Για 5η χρονιά στην Ελλάδα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης διενεργεί την έρευνα «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», απεικονίζοντας με εύληπτο τρόπο τα φορολογικά βάρη των Ελλήνων καθώς απαντά στο ερώτημα: «Μέχρι ποια ημέρα του χρόνου εργάζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να πληρώσουν τους φόρους του κράτους;».
Για το 2019, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους αν έπρεπε να πληρώσουν πρώτα φόρους και εισφορές.
Την έρευνα παρουσίασε ο Ερευνητής του ΚΕΦίΜ, Κωνσταντίνος Σαραβάκος. Τα ευρήματα της έρευνας σχολίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης, στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Καρκατσούλης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δαυλός.
Κύρια ευρήματα:
▶ Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2019, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 30η Ιουνίου. Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος.
▶ Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.
▶ Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι
Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη
φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.
▶ Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες
εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.
▶ Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δις το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια
από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δις το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κλπ)
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα του ΚΕΦίΜ εδώ