Τον Οκτώβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι συμμετέχοντες είχαν… άποψη. Ψήφισαν «Όχι» σε μια εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για να τους βάλει στη συνέχεια να καταψηφίσουν. Σήμερα ο ίδιος βάζει «φίμωτρο» σε στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους εκ νέου από Δευτέρα ως προς τις εμφανίσεις τους αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τις δημοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο κόμμα της… Αριστεράς.

«Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει τι ψηφίσατε, αλλά είστε ενάντια στην εισήγησή μου» είχε πει εκείνο το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας στους συνέδρους. Κατέθεσε εκ νέου την πρόταση έγινε μια νέα ψηφοφορία και οι σύνεδροι που κατάλαβαν το… λάθος τους είπαν «Ναι» στην πρόταση του ηγέτη τους.

Δεν ήταν η μόνη φορά που ο επί 15 χρόνια (σήμερα) αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίδειξη δύναμης. Άλλωστε και σε εκείνο το συνέδριο πήρε (ως μοναδικός υποψήφιος) ποσοστό 92,39%. Ανάλογο δηλαδή με αυτό που πήρε στην εν μέρει ανοιχτή εκλογική διαδικασία με την οποία αναβαπτίστηκε στα μάτια των οπαδών του κόμματος με 91% περίπου (και πάλι χωρίς αντίπαλο) για να κατοχυρώσει την αρχηγική στροφή του κόμματος και να πάψουν οι, ελάχιστες, εσωκομματικές αντιδράσεις.

Κατ΄ επανάληψη έχει κάνει επίδειξη δύναμη. Ουδείς δύναται να ξεχάσει ότι μετέτρεψε μια πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, εκ των στενότερων συνεργατών του και αναπληρωτή υπουργό Υγείας τότε, σε πρόταση ψήφους εμπιστοσύνης της κυβέρνησης βάζοντας τους βουλευτές του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να αποκτήσει την πλειοψηφία σε όλα τα όργανα που συστάθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι προεδρικοί, ως μια άλλη φρουρά Πραιτοριανών, φρόντισαν και φροντίζουν για όλα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στην Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα μίλησε μόνο ο ίδιος και κανένας άλλος. Και όταν ζητήθηκε να υπάρξουν και άλλες τοποθετήσεις η απάντησή ήταν καταπληκτική, χαρακτηριστική όμως της λογικής της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου: «Στείλτε υπομνήματα».

Το κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας μετά την πανωλεθρία και αφού ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την ευθύνη για την ήττα, που στη συνέχεια τη μοίρασε σε όλους (πολίτες που δεν κατάλαβαν πάλι τι ψήφισαν, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ που δεν τον στήριξαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πέρασαν το μήνυμα), προχώρησαν σε ένα ακόμη βήμα αναδεικνύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες της Κουμουνδούρου.

Έβαλε «φίμωτρο» σε όλους πλήν μιας ομάδας που ο ίδιος αποφάσισε πως θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όρισε πως το γραφείο Τύπου του κόμματος θα αποφασίζει ποιοι θα βγαίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης την περίοδο μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την… ευθύνη όμως ξεκαθάρισε πως δεν έφταιγε ούτε η στρατηγική, ούτε το μήνυμα, ούτε το εκτός πραγματικότητας και εντελώς ακοστολόγητο πρόγραμμα που ο ίδιος παρουσίασε.

Γι' αυτό και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής επανέλαβε τόσο τις εμφυλιοπολεμικού τύπου, αντιδεξιές κορώνες, όσο και την καταστροφολογία της «μαύρης αγκινάρας» διανθισμένες όμως με μια λογική που εκτός από τους παραπλανημένους πολίτες της Πόπης Τσαπανίδου, περιλάμβανε και ένα ακραίο σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να ξαναψηφίσουν την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να μην έχει αυτοδυναμία (ο όρος «παντοδυναμία» αυτό και μόνο αφορά αφού στη Δημοκρατία οι πολίτες ψηφίζουν και η πλειοψηφία αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει).

ΥΓ. η αναφορά του Άκη Σκέρτσου στο πολίτμπιρο (του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης) του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άκρως επιτυχημένη, αφού επί της ουσίας με την τελευταία απόφαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος αναδείχθηκε η σταλινικού τύπου νοοτροπία σε ένα σύστημα που επιχειρεί να κατηγορήσει τους πολιτικούς αντίπαλους για… ηγεμονισμό.