Όσο κι αν επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης να πείσει για μια «νέα αρχή», σε μια προσπάθεια να εξωραϊσει την πορεία καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή καταγράφεται τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στη συνείδηση του κόσμου, η νευρικότητα και η ανησυχία στο κόμμα δεν κρύβονται. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου εντείνουν την κατήφεια που φαίνεται να διακατέχει συνολικά τη λειτουργία του κόμματος αλλά και προσωπικά στελέχη του- αναλογιζόμενα προφανώς το μέλλον τους- ενώ η βεβαιότητα της Θεοδώρας Τζάκρη πως το εγχείρημα των «11» δεν θα πετύχει δεν συνοδεύεται από καμία σοβαρή προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του, που έχει αναγγελθεί. Το σκηνικό συμπληρώνει το ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μάτια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα στην πρεμιέρα, σήμερα, στις 7 μμ., στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» που αποχώρησαν από το κόμμα, με στόχο, όπως έχει διαμηνυθεί, μια εναλλακτική αριστερή προοδευτική πρόταση για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Στην πρεμιέρα αναμένεται να παραβρεθούν και προσωπικότητες εκτός του στενού φάσματος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα ανακοινωθεί και το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το όνομα θα  περιλαμβάνεται στην επιστολή που θα στείλουν οι έντεκα βουλευτές στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, και θα του ανακοινώνουν πως συγκροτούν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη, μιλώντας στο libre.gr, να κάνει λόγο για λάθη και παραλείψεις τα προηγούμενα χρόνια, «φωτογραφίζοντας» τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. «Όταν μετά από τέσσερα χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση, βλέπεις το εκλογικό σου ποσοστό να μειώνεται κατά 14%, τότε είναι σίγουρο ότι κάτι δεν έκανες καθόλου καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, μετέβη στη Ρώμη, για να συμμετάσχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης τήρησης δεσμεύσεων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργό, Giuseppe Conte και τον πρώην πρωθυπουργό Enrico Letta. Ακολούθως, την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Elly Schlein, σε μια προσπάθεια να φδώσει το μήνυμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς.