Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλά σενάρια, όπως αυτό περί υβριδικών επιθέσεων από την Τουρκία στα νησιά το καλοκαίρι, που έκανε χθες τον γύρο του Διαδικτύου. Εντούτοις το σενάριο αυτό διαψεύστηκε από το υπουργείο Αμυνας. Κύκλοι του ΥΠΕΘΑ επεσήμαιναν χθες πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα». Και πρόσθεταν πως ίσα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ενδεικτικά είναι όμως όλα τα παραπάνω μιας έντασης με τους γείτονες που καλά κρατεί.

Την ίδια ώρα επιδίωξη της Αθήνας είναι η παραβατικότητα της Αγκυρας να διεθνοποιηθεί σε όλες τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν όλες οι συνεκπαιδεύσεις και στρατιωτικές συνεργασίες αυτής της περιόδου με τους συμμάχους μας.

Ετσι κι αλλιώς την τελευταία διετία το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ έχουν δώσει μεγάλο βάρος στη στρατιωτική διπλωματία και στις ασκήσεις υψηλού επιπέδου προκειμένου να εδραιωθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο USS «Harry S. Truman» των ΗΠΑ και το αεροπλανοφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων SPS «Juan Carlos I» της Ισπανίας στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους. Συμμετείχαν από την Ελλάδα 4 F-16, από το USS «Harry S. Truman» 4 F-18 και από το SPS «Juan Carlos 1» 2 AV-8Β Harrier, σε αντικείμενα εναέριας μάχης και αναχαίτισης αεροσκαφών δίωξης – βομβαρδισμού. Η διεξαγωγή της εν λόγω συνεκπαίδευσης αποσκοπούσε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Δεν αποκλείεται όμως το επόμενο διάστημα να δούμε και άλλες διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, περισσότερο στοχευμένες, ακόμα και εκτός προγράμματος αν απαιτηθεί.

Αν δηλαδή η Τουρκία προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση των προκλήσεων της μέσα στο καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό να προγραμματιστούν εκτάκτως ασκήσεις. Είναι κάτι που είχαμε δει εξάλλου και το καλοκαίρι του 2020 κατά τη διάρκεια της κρίσης με το «Ορούτς Ρέις». Τότε είχε διεξαχθεί μια μεγάλη άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με συμμετοχή και γαλλικών μαχητικών Rafale. Οπως είναι πρόδηλο, οι επιτελείς έχουν στον σχεδίασμά τους έτοιμα τέτοια σενάρια για παρόμοιες ασκήσεις-μηνύματα. Ειδικά δε με τη Γαλλία αυτό θα είναι πολύ ευκολότερο να επιτευχθεί μετά τη στρατηγική-αμυντική συμφωνία των δυο χωρών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι επαφές των επιτελών είναι συνεχείς. Χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι λόγω της επικείμενης λήξης της θητείας του. Συζητήθηκε μεταξύ άλλων ο ρόλος που διαδραματίζουν οι δύο χώρες ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και η επερχόμενη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, στην ίδια κατεύθυνση της εμβάθυνσης των συνεργασιών θα είναι και η τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας -Αιγύπτου – Κύπρου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιουνίου στην Αίγυπτο. Οι τρεις χώρες έχουν κοινό βηματισμό, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στην προσεχή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

από τα Νέα