Ένα απόσπασμα από τον ιστορικό λόγο του σπουδαίου Γιώργου Σεφέρη, που απήγγειλε λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Δεκέμβριο του 1963, επέλεξε ο επικεφαλής του τομέα Δημόσιας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. Jón Blöndal για να καταδείξει πώς η Ελλάδα κατάφερε, μέσα από το δράμα της κρίσης που βίωσε το προηγούμενο διάστημα, να μετατραπεί τα τελεταία χρόνια από μία χώρα «παρία» της δημόσιας διοίκησης σε παράδειγμα για άλλες χώρες.
«Βρισκόμαστε στην Ελλάδα που είναι μία ιδιαίτερη χώρα και με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ στον σπουδαίο Έλληνα νομπελίστα, για τον οποίο πρέπει να είστε υπερήφανοι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της βράβευσής του είπε – και θα μου επιτρέψετε να παραθέσω τα λόγια του – τα εξής:
“Παρατήρησαν, τον περασμένο χρόνο, γύρω από τούτο το τραπέζι, την πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης και στη λογοτεχνία· παρατήρησαν πως ανάμεσα σ’ ένα αρχαίο ελληνικό δράμα και ένα σημερινό η διαφορά είναι λίγη.”
Πιστεύω ότι έχει δίκαιο. Μπορούμε να μάθουμε από τα δράματα, μπορούμε όλοι να μάθουμε από την Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα παράδειγμα μεταρρυθμίσεων για άλλες χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ο.Ο.Σ.Α. στην Ετήσια Συνάντηση των υψηλόβαθμων εκπροσώπων των χωρών – μελών του Παγκόσμιου Δικτύου των Σχολών Διακυβέρνησης του Ο.Ο.Σ.Α. που πραγματοποιείται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στην Αθήνα.
«Έπειτα από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς, μεταρρυθμίσεων αλλά και λαθών έχουμε αποκτήσει πλέον τεχνογνωσία στη δημόσια διοίκηση και μπορούμε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις από μία σαφώς βελτιωμένη θέση» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.