Στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος έχουμε επισημάνει ότι το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει περίοδο δημιουργικών προκλήσεων για την αυτοδιοίκηση, σε ένα δύσκολο περιβάλλον που χαρακτηριστικά του είναι η γεωπολιτική αστάθεια και η οικονομική αβεβαιότητα.
Από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε και τις πολιτικές που θα υλοποιήσουμε, θα κριθεί αν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας ώστε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα των πόλεών μας, καθιστώντας τες πιο «έξυπνες», πιο «πράσινες», πιο βιώσιμες, περισσότερο ανθρώπινες.
Αυτό προϋποθέτει αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Οσον αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως αυτή θα γίνει με βάση τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, εξασφαλίζοντας οριζόντια ανάπτυξη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα βιώσιμο και «πράσινο μέλλον» για τη χώρα, με δήμους και πόλεις πολλών ταχυτήτων.
Μεγάλη ευκαιρία αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που δημιουργούν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για το ψηφιακό και πράσινο μέλλον των πόλεών μας, γι’ αυτό απαιτείται μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό του προγράμματος. Η δέσμευση της κυβέρνησης για διάθεση 320 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, τις smart cities, είναι ένα σημαντικό βήμα που θα μας επιτρέψει να παρέχουμε στους πολίτες υψηλής ποιότητας καινοτόμες υπηρεσίες, άμεσα και με χαμηλό κόστος.
Τεράστιας σημασίας για μας είναι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση δήμων και ΔΕΥΑ από οποιεσδήποτε μεταβολές σαν αυτές που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο στην ενέργεια, γιατί δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο. Η λύση είναι απλή: να δοθεί προτεραιότητα στις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο «ηλεκτρικό χώρο» για παραγωγή ενέργειας από ήλιο, αέρα ή και γεωθερμία. Πηγή χρηματοδότησης των δημοτικών κοινοτήτων μπορεί να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να καλυφθεί ένα ποσοστό της δαπάνης. Και φυσικά κομμάτι της παραγόμενης ενέργειας οφείλουμε να το κατευθύνουμε σε νοικοκυριά, τα οποία κινούνται κάτω από το όριο της ενεργειακής φτώχειας.
Τέλος, απαιτείται άμεσο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των θεσμών του κράτους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθώς και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης, η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να καταστεί ουσιαστικός βραχίονας της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”