Εκατοντάδες τσακάλια, σε υπερπολλαπλάσιο αριθμό έναντι προηγούμενων χρόνων, ρημάζουν την ζωική παραγωγή σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας!

Τις δικές τους «επιδρομές», εξ άλλου, πραγματοποιούν αλεπούδες και κουνάβια, ενώ έχει πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά ο αριθμός των αγριογούρουνων και των αρκούδων στην Αχαΐα και των λύκων στην Αιτωλοακαρνανία. Δεκάδες είναι οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ο προϊστάμενος θήρας του Δασαρχείου Πατρών Κώστας Οικονόμου δέχεται αλλεπάλληλες αναφορές από κτηνοτρόφους, των οποίων τα μαντριά βρίσκονται κοντά σε δασώδεις εκτάσεις, εκεί δηλαδή που περιφέρονται τα τσακάλια.

«Οι ζημιές είναι τεράστιες σε αρνιά και κατσίκια. Απ’ όταν η ΕΕ έπαψε να επιδοτεί τις θανατώσεις άγριων ζώων, η αναπαραγωγή τους έχει προκαλέσει «ανεξέλεγκτες» διαστάσεις. Μπορεί να είναι και δέκα φορές αυξημένος ο αριθμός τους στην Αχαΐα» τονίζει με έμφαση στην «Π» ο κ. Οικονόμου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Βασιλείου Βασίλης Σταματόπουλος υπογραμμίζει ότι τα τσακάλια κατηφορίζουν κατά ομάδες και φθάνουν μέχρι την παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του Ψαθοπύργου, του Δρεπάνου, της Ροδινής, του Αγίου Βασιλείου και των άλλων κοινοτήτων της περιοχής.

«Πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο». Αναπαράγονται σωρηδόν και τα τσακάλια -νεοσσοί μοιάζουν με μικρά σκυλιά, για αυτό και δείχνουν «αδυναμία» σε αρνιά και κατσίκια. Γιατί είναι του «χεριού» τους» εξηγεί στην «Π» ο κ. Σταματόπουλος.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Θήρας του Δασαρχείου Κώστα Οικονόμου οι πολλές ζημιές στο ζωικό βασίλειο παρατηρούνται σε μαντριά, που γειτνιάζουν με δασώδεις εκτάσεις. Τα τσακάλια «κτυπούν» το θήραμα τους και κρύβονται στο δάσος.

«Φοβούνται τον άνθρωπο» μας λέει ο κ. Οικονόμου. «Αν προσποιηθείς ότι σκύβεις να πάρεις πέτρα το βάζουν στα πόδια. Ετσι αντιμετώπισα τις προάλλες πέντε-έξι τσακάλια, που συνάντησα στην περιοχή των ανεμογεννητριών του Παναχαϊκού» συμπληρώνει ο κ. προϊστάμενος. Στην υπηρεσία, οι καταγεγραμμένες ζημιές συνεχώς αυξάνονται. Κτηνοτρόφοι από τη Ζήρια, τα Σελλά, τα Αργυρά, από την Χαλανδρίτσα και το Λεόντιο, από τη Μιτόπολη, το Μαζαράκι και το Σανταμέρι, αλλά και από αλλού αναφέρουν συνεχώς απώλειες σε αμνοερίφια…

Σ’ αυτές τις ζημιές προστίθενται και όσες προκαλούνται από αλεπούδες και κουνάβια και το «άθροισμα» συνιστά μια πρωτόγνωρη καταγραφή τα τελευταία χρόνια, η οποία μάλιστα δεν έχει σταματημό, αφού απαγορεύεται από τη μία πλευρά η θήρα, ενώ από την άλλη όπως προαναφέραμε δεν επιδοτούνται πλέον οι θανατώσεις.

Πηγή: pelop.gr