Έκθεση συνιστά στην UNESCO να προστεθεί ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στη λίστα των φυσικών μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που βρίσκονται «σε κίνδυνο». Προτείνει μάλιστα «φιλόδοξη, ταχεία και διαρκή» δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, προκειμένου να προστατευθεί ο Ύφαλος.
Η έκθεση ακολούθησε την επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της UNESCO, που εστάλη για παρακολούθηση του υφάλου τον Μάρτιο του 2022. Η αντιπροσωπεία κατέγραψε τη μαζική λεύκανση των κοραλλιών και την αυξημένη οξύτητα του νερού, μεταξύ των αυξανόμενων απειλών που αντιμετωπίζουν τα κοράλλια.
Συνιστά στις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της πολιτείας του Κουίνσλαντ να υιοθετήσουν αυστηρότερες πολιτικές μείωσης των εκπομπών ρύπων, ώστε να μην υπερβεί η αύξηση της θερμοκρασίας τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Tanya Plibersek υπερασπίστηκε τις πολιτικές της κυβέρνησής της για την κλιματική αλλαγή και είπε ότι οι επικρίσεις της έκθεσης επικεντρώθηκαν στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης Morrison:
«Αυτή η κυβέρνηση, όπως λέει η ίδια η UNESCO, είναι νύχτα και μέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι ενέργειες που έκανε αυτή η κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες είναι περισσότερες από αυτές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε εννέα χρόνια», σύμφωνα με την κα. Plibersek.
«Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών έχει νομοθετήσει στόχο μείωσης της ρύπανσης από άνθρακα κατά 43% έως το 2030, με «σαφή πορεία προς το καθαρό μηδέν έως το 2050».
Ωστόσο, η κ. Plibersek είπε ότι κατανοεί ότι πολλοί μπορεί να είναι πολύ «ανήσυχοι» με την προοπτική να καταγραφεί ο ύφαλος ως παγκόσμια κληρονομία «σε κίνδυνο».
«Αν ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε κάθε κοραλλιογενής ύφαλος στον κόσμο βρίσκεται σε κίνδυνο. Εάν αυτή η περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς κινδυνεύει, τότε τα περισσότερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας.
Ένα προσχέδιο της απόφασης του ΟΗΕ, που θα βασιστεί στην έκθεση αυτή της UNESCO, αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2023. Έως τότε δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στην κατηγορία κινδύνου, που υπάγεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος.