Στη μάχη της πανδημίας μπαίνουν και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς η πίεση είναι μεγάλη, ενώ εξετάζονται πιθανά νέα μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος υγείας, της επιβολή μέτρων που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και αυστηροποίησης των ελέγχων.
Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει από την Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν προστεθεί 285 κλίνες για ασθενείς covid κλινικές, 19 κλίνες για ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης και 85 κλίνες για non covid. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά. Όμως το πρόβλημα εντείνεται καθημερινά με νέες εισαγωγές και διασωληνώσεις.
Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν χθες ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.
Κρεβάτια στους διαδρόμους
«Έχουμε αναπτύξει κρεβάτια COVID στους διαδρόμους» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του γενικού νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός. «Η σύμβαση με ιδιωτικές κλινικές δεν είναι καινούργια, υπάρχει ήδη σύμβαση με συγκεκριμένη απλώς τώρα αυξάνονται οι κλίνες που δίνονται λόγω του ότι έχουμε μπλοκάρει. Οι κλίνες αυτές αφορούν μόνο τα περιστατικά COVID» διευκρίνισε.
«Η εφημερία μας ακόμα τρέχει μέχρι τις 8 το πρωί, έχουν κάνει 27 εισαγωγές περιστατικών COVID και πάνω από 30 άλλων περιστατικών. Έχουμε δύο διασωληνωμένους ήδη». «Με την αύξηση των περιστατικών έχουμε προχωρήσει ήδη σε αναδιάταξη των περιστατικών στις κλινικές μειώθηκαν οι κλινικές που περιθάλπουν non COVID περιστατικά αυξήθηκαν αυτές με COVID» τόνισε ο κ. Κομνός.
«Και στο Ιπποκράτειο κάθε εφημερία είναι ένας πόλεμος όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης. Όπως εξήγησε, «στην προηγούμενη εφημερία ήρθαν για εξέταση 160 ασθενείς και εισήχθησαν οι 80, άρα πάμε στο 40% με 50% εισάγονται για νοσηλεία. «Τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι θα διαχειριστούν την κατάσταση, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας, κάθε μέρα χειροτερεύει η εικόνα» υπογράμμισε ο κ. Τζελέπης. Άνοιξε, πρόσθεσε, και άλλη κλινική στην προηγούμενη εφημερία για να καλύψει τα περιστατικά.
Πότε αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων
Τα αίτια που έχουν συμβάλλει στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού εξήγησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέροντας μεταξύ άλλων την συμβολή στην μετάδοση του Covid19 των εμβολιασμένων ασθενών, που δεν κάνουν τακτικά τεστ, αλλά και ομάδων πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.
Σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, είπε πως αναμένεται κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων στην τάξη των 9.400 – 9.500 κρουσμάτων την ημέρα, γύρω στις 6 με 10 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως «θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα», ενώ όπως εξήγησε σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.
«Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
Όπως σημείωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, «η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα. Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους. Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης».
Παράθυρο για νέα μέτρα στους ανεμβολίαστους
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων αναλόγως των επιδημιολογικών συνθηκών, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν. Εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» τη πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, τα νέα μέτρα θα αφορούν στα σουπερμάρκετ και το λιανεμπόριο. Έως σήμερα, οι καταναλωτές σπεύδουν στα σουπερμάρκετ με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 7 τ.μ., ίσως και ανά 9 τ.μ.Υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.
7.105 κρούσματα χθες
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν χθες ανήλθαν σε 7.105, με τον συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα 808.297 (ημερήσια μεταβολή +0,9%),εκ των οποίων 50,7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.472 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,27 (95% ΔΕ: 1.16 – 1.40).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 χθες ήταν70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.493 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 489 (61,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 405 (82,82%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 84 (17,18%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.374 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή + 4,38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 385 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).