Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες αυτές τις μέρες επικρατεί στην περιοχή σχετική ηρεμία, ενώ, όπως είπε, θα συνεχιστούν κανονικά οι περιπολίες και το επόμενο διάστημα. «Συνεπικουρούμε τις Αρχές, τόσο τις λιμενικές όσο και τις στρατιωτικές. Και όταν πέσει κάτι στην αντίληψή μας ενημερώνουμε τις αρχές να επέμβουν», δήλωσε στο OPEN. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των συνόρων με αστυνομικές δυνάμεις που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεδομένου ότι το Δέλτα του Έβρου είναι δαιδαλώδες και δύσκολο να φυλαχθεί.
Σημειώνεται ότι έχει αποφασιστεί ημεταφορά στον Έβρο 400 αστυνομικών, κυρίως από δυνάμεις των ΜΑΤ, εποχούμενες δυνάμεις, ΟΠΚΕ και Συνοριοφύλακες. Στην περιοχή παραμένουν 100 στελέχη της FRONTEX, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να φύγουν στις 6 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, όμως, θα γίνει νέο αίτημα για παραμονή τους, και αρμόδιες πηγές τονίζουν πως θα μείνουν όλο το καλοκαίρι.
Στον Έβρο βρίσκονται ήδη μόνιμα 400 αστυνομικοί, 200 εθελοντές αστυνομικοί, και 150 ένστολοι ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ. Με τους 400 αστυνομικούς που αναμένονται στο σημείο, ο συνολικός αριθμός των αστυνομικών στον Έβρο θα ανέλθει σε 1.100.
Πυρετώδεις οι εργασίες για τον φράχτη στον Εβρο
Σύμφωνα με το ρεπορτά του ethnos.gr, πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες των ελληνικών Αρχών για την κατασκευή του φράχτη στο νότιο τμήμα του ποταμού. Πρόκειται για έναν φράχτη από το πέταλο έως το Δέλτα, σε ένα μήκος δηλαδή περίπου 25 χιλιομέτρων. Με τις εξελίξεις στον Έβρο να τρέχουν, την ΕΛ.ΑΣ. να στέλνει ΜΑΤ και να οργανώνει ειδικό σχέδιο για να αποφευχθούν οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Κατεχάκη, η Ελλάδα παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμη, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να υποκινεί προσεχώς νέες μαζικές μετακινήσεις μεταναστώβν στα σύνορα του Έβρου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρία είναι τα βασικά μέρη από τα οποία θα περάσει ο νέος φράχτης. Πρόκειται για τα σημεία «Πέταλο», εκεί όπου ο φράχτης θα φτάνει σε μήκος τα 16,5 χλμ., το «Κτήμα Τσιρώζη», όπου θα είναι 14 χλμ. και τέλος το σημείο Νεραϊδότοπος, όπου ο φράκτης θα καταλήγει και θα έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας είναι «σφραγίστε τον Έβρο», με μονάδες ανεπτυγμένες σε πολλά σημεία για όσο θα διαρκέσει η ανέγερση του φράχτη ώστε να μην περνάει το παραμικρό.
Το OPEN και ο δημοσιογράφος, Παναγιώτης Μανής, βρέθηκαν στον Εβρο και κατέγραψαν πλάνα από το σημείο που κατασκευάζεται ο φράχτης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open ΤV, το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη και, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, οι μελέτες θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου και η κατασκευή θα ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο. Όπως μεταδίδει το Open, στην κατασκευή του φράχτη θα συμμετάσχουν και μηχανικοί της Αντιπεριφέρειας Έβρου, που γνωρίζουν καλά την περιοχή. «Δεν θα είναι ένα απλό συρματόπλεγμα, αλλά θα είναι ενισχυμένος με τσιμεντένιες βάσεις για να μπορεί να αντέξει τις όποιες απόπειρες εισβολής», τονίζουν οι καλά γνωρίζοντες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, οι προετοιμασίες στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο είναι πυρετώδεις και αυτό γιατί, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, είναι κοινό μυστικό ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα δεύτερο κύμα μεταναστών, που με την παρότρυνση, αν όχι και με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων, θα επιχειρήσει να περάσει σε ελληνικό έδαφος, όπως έγινε στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου, οπότε και αποκρούστηκε από τις ελληνικές δυνάμεις.
Και δεν είναι μόνο οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων που ενισχύουν αυτό το σενάριο, αλλά και η κινητικότητα των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ποταμού, εποπτεύοντας τα σύνορα. Βρίσκονται, ωστόσο, υπό τη στενή παρακολούθηση των ελληνικών δυνάμεων, που όχι μόνο περιπολούν συνεχώς κατά μήκος του ποταμού, αλλά, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα ενισχυθούν επιπλέον τις επόμενες ημέρες. Οι νέες δυνάμεις αναμένεται να τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία στο βόρειο και το νότιο τμήμα του ποταμού, εκεί όπου έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές δυνάμεις μέρη, τα οποία ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία εισβολής στο ελληνικό έδαφος.
Πηγή:ethnos.gr