Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.
Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’».
Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.
Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.
Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.
Μπάιντεν: Αληθινή ευκαιρία
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ στη διάρκεια της νύχτας, προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο. «Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», συνέχισε. «Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε ακόμη.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, περιφερειακής δύναμης που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο (σ.σ. της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο» για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός, είπε.
Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.
Περιοδεία Μπλίνκεν τις επόμενες μέρες
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα κάνει περιοδεία στη Μέση Ανατολή «τις προσεχείς ημέρες», επιβεβαίωσε ο ίδιος μέσω Twitter, μερικές ώρες αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών (του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι) και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και (χωρών) της περιφέρειας», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν σε νήμα αναρτήσεων στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Οι συναντήσεις θα έχουν σκοπό ο αμερικανός ΥΠΕΞ και οι συνομιλητές του «να εργαστούν μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους», ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του – είχαν ήδη μια συνδιάλεξη νωρίτερα χθες με τον Γκάμπι Ασκενάζι – και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος.
Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.
Νωρίτερα χθες, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε διατεθειμένος να πάει στην περιοχή «αν αυτό βοηθήσει να πάμε πέρα από τη βία» και εάν «παρουσιαστεί η κατάλληλη στιγμή», στη διάρκεια επίσκεψής του στη Γροιλανδία, με την οποία ολοκλήρωσε περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική.