Τις παθογένειες πολλών ετών, όπως ο ίδιος είπε, του ΟΠΕΚΕΠΕ θέλει να αντιμετωπίσει ο Κώστας Τσιάρας, χαρακτηρίζοντας την εξυγίανση του οργανισμού προσωπικό του στοίχημα. «Είναι προβληματικός ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός; Ναι, είναι! Θα το παραδεχτώ εγώ πρώτος. Είναι γιατί κουβαλάει παθογένειες πολλών ετών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι γιατί δεν δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, της διαφάνειας για τον μέσο παραγωγό, ο οποίος παίρνει τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω του οργανισμού. Αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αλλάξουμε και να θεραπεύσουμε το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας σε συνέδριο.
Οπως αποκάλυψε, τις επόμενες ημέρες θα γίνει αλλαγή σε πρόσωπα της διοίκησης, «είναι κάτι το οποίο είναι σχεδιασμένο εδώ και καιρό, αλλά δεν θα μπορούσε, ακόμη και αυτό το μεσοδιάστημα, να μην προβαίνει σε πληρωμές». «Οι πληρωμές πρέπει να καταλάβουμε ότι καταλήγουν στους ίδιους τους απλούς παραγωγούς, στους ίδιους τους απλούς ανθρώπους που έχουν ανάγκη τους ευρωπαϊκούς πόρους προκειμένου να επιβιώσουν. Αρα, λοιπόν, η δική μου ευθύνη –για να το ξεκαθαρίσω– είναι να μπορέσω να εξυγιάνω τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Να δημιουργήσω, με τη δική μου συμβολή, έναν οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, με απόλυτη δικαιοσύνη και να μη δημιουργεί καμία αμφισβήτηση και καμία αμφιβολία στον μέσο Ελληνα αγρότη, στον μέσο Ελληνα παραγωγό. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «το μεγάλο διακύβευμα σε όλη αυτή τη συζήτηση –και φαντάζομαι το καταλαβαίνετε όλοι– είναι να μην υπάρξει καμία διακινδύνευση της ροής των ευρωπαϊκών πόρων προς τους Ελληνες αγρότες και τους Ελληνες παραγωγούς».
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στις περιπέτειες του οργανισμού λέγοντας πως «ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Σεπτέμβριο βρίσκεται υπό επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, το οποίο προσβλέπει στην εξυγίανση του οργανισμού. Είναι ένα σχέδιο δράσης στο οποίο συμφωνήσαμε με τη Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακριβώς για να κλείσουμε αυτόν τον, θα έλεγα προβληματικό, κύκλο, ο οποίος έρχεται από το παρελθόν και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει».