Πιάνοντας το νήμα από την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από πέντε μήνες στη Σαουδική Αραβία και τις συναντήσεις του με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohamed Bin Salman και Σαουδάραβες επιχειρηματίες, ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Ριάντ το Ελληνο-Σαουδαραβικό Επενδυτικό Φόρουμ.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Φόρουμ, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ (Khalid bin Abdulaziz Al-Falih) καλωσόρισε στα ελληνικά, λέγοντας «καλημέρα», τον Έλληνα υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία, καθώς και τα μέλη της ελληνικής κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής. Εξίσου, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στο Φόρουμ τα μέλη της σαουδαρβικής επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και άλλων χωρών.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκε στην ιστορική κληρονομιά των δύο χωρών, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη της κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποστολής στην Αλ Ούλα, καθώς και στους κοινούς ιστορικούς δεσμούς που τις ενώνουν. Σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισε το σύγχρονο κράτος της Σαουδικής Αραβίας πως σε λίγα χρόνια οι εορτάσουν τα 100 χρόνια σύγχρονων διπλωματικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, τη χαρακτήρισε εξαιρετική, όπως και την ελληνική φιλοξενία, ενώ χαρακτήρισε ορόσημο την ίδρυση του κοινού επιχειρηματικού συνεδρίου που, όπως είπε, θα βοηθήσει τις δύο χώρες να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις και να προωθήσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές εκτιμώντας ότι θα εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας παρατήρησε πως είναι κατώτερο των προσδοκιών και των δυνατοτήτων. Σχετικά με τις επενδύσεις, είπε ότι σήμερα επιχειρούν στη Σαουδική Αραβία 14 ελληνικές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς και επανέλαβε ότι αυτό είναι πολύ κάτω από τις δυνατότητες των δύο κρατών και των επιχειρηματικών τους κοινοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του Φόρουμ, είπε πως θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να χτίσουν πάνω σε αυτά που έχουν επιτευχθεί και θα προσφέρει μια ευκαιρία για την αναζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων για την αύξηση των επενδύσεων, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στην Ελλάδα, και στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών.

Εν συνεχεία, εστίασε στους τομείς στους οποίους κατά την άποψή του υπάρχουν δυνατότητες για διμερή συνεργασία, αναφερόμενος στον τουρισμό, στα logistic στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές, στην ενέργεια, στις κατασκευές. Ενδεικτικά, είπε ο τουριστικός τομέας της Ελλάδας είναι εντυπωσιακός και πρωταγωνιστής παγκοσμίως και αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν στη Σαουδική Αραβία. Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε πως είναι ένας άλλος τομέας που πρωταγωνιστεί η Ελλάδα και προσέθεσε πως καλωσορίζουμε θερμά τη συνεργασία της Ελλάδας για την αναβάθμιση των λιμανιών στη Σαουδική Αραβία, στη βελτίωση του δικτύου logistics, καθώς και την πραγματοποίηση επενδύσεων. Όσον αφορά την ενέργεια, επισήμανε πως η Σαουδική Αραβία είναι γνωστή ως ενεργειακή υπερδύναμη σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και εξέφρασε την πρόθεση να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της και στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη ενέργεια και τόνισε τις προσπάθειες να ηγηθεί η χώρα του στο «πράσινο υδρογόνο». Προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες σε πολλαπλές μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπογράμμισε την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτόν τον τομέα. Εξίσου, αφού εγκωμίασε τον ελληνικό κατασκευαστικό τομέα, την εμπειρία, την ειδίκευσή τους και την ισχυρή τους παρουσία στις διεθνείς αγορές πάνω από πέντε δεκαετίες και έδωσε έμφαση στα κατασκευαστικά πρότζεκτ στη Σαουδική Αραβία.

Με το βλέμμα στο μέλλον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες και διαμήνυσε πως οι ευκαιρίες είναι μη πεπερασμένες και ότι η Σαουδική Αραβία είναι ανοικτή για επενδύσεις. Καταληκτικά, αναφέρθηκε στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας για το «Όραμα 2030», με στόχο να την καταστήσει στις 15 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού Επενδυτικού Φόρουμ διεξάγονται διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), που διοργανώνονται από το Invest Saudi και το Enterprise Greece υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Φιλοδοξία των δύο πλευρών είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.