Αύγουστος του 2014. Το Καλό Λιβάδι της Μυκόνου έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες επισκέπτες που απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μικροί και μεγάλοι επιδίδονται σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής. Ανάμεσά τους ο 10χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκης που μαζί με την παρέα του περιμένουν στην ουρά για να διασκεδάσουν μέσα στη θάλασσα.
Η εξέλιξη όμως ήταν αναπάντεχη. Ο μικρός Μιχαήλ πέφτει από το tube (“θαλάσσια μπανάνα”) χτυπάει στην προπέλα του ταχυπλόου που το τραβούσε και τραυματίζεται θανάσιμα. Έναν χρόνο μετά, το τραγικό αυτό γεγονός στάθηκε αφορμή για την έναρξη του Safe Water Sports μίας πρωτοβουλίας, που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων. Ο πρόεδρος και εμπνευστής του κοινωνικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Παναγιώτης Πασχαλάκης (πατέρας του Μιχαήλ) μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους στόχους της πρωτοβουλίας, αλλά και τις προτάσεις που κατέθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν πριν λίγες ημέρες.
«Βασικός στόχος του οργανισμού μας είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό, στη θάλασσα και στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και φυσικά η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πασχαλάκης.
Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Safe Water Sports έχει αναπτύξει 4 βασικούς άξονες δραστηριοποίησης. Συνεργάζεται με το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα ενισχύοντας το έργο της πολιτείας για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του. Όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλάκης, ο οργανισμός έχει δωρίσει στο Λιμενικό Σώμα, ένα μεγάλο πληροφοριακό σύστημα «το οποίο ουσιαστικά έβαλε μία μεγάλη τάξη στη χώρα, στο κομμάτι της αδειοδότησης όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη θάλασσα, όπως οι ναυαγοσώστες που είναι κάθε χρόνο στις παραλίες, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα θαλάσσια σπορ ή τις καταδύσεις, συμβάλλοντας παράλληλα και σε όλο το κομμάτι το ελεγκτικό που είναι πολύ σημαντικό».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Safe Water Sports, όταν ξεκίνησε η πρωτοβουλία, κάτω από το 50% των ναυαγοσωστών έμπαιναν σε παραλίες ακόμα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ πάνω από το 80% των επιχειρήσεων τελείωνε το καλοκαίρι και δεν είχαν βγάλει ούτε μία άδεια. Σήμερα το ποσοστό των ναυαγοσωστών είναι κοντά στο 80-90% και περίπου 85% είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν νόμιμη άδεια από την αρχή του καλοκαιριού. Οι έλεγχοι επίσης που γίνονταν σε όλη την Ελλάδα σε ετήσια βάση ήταν γύρω στις 2-3000. Πλέον οι έλεγχοι σε παραλίες, ναυαγοσώστες, σε επιχειρήσεις με θαλάσσια σπορ είναι πάνω από 15.000.