η δυναμική  που προσφέρουν η τεχνολογική και διατροφική εξέλιξη στις υδατοκαλλιέργειες  καθώς και την εξαγωγική προοπτική του κλάδου,  ανέδειξε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου σε τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).

 

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των 23 εταιρειών-Μελών της Οργάνωσης, παρουσιάστηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της απερχόμενης Διοίκησης ενώ διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Επιπλέον, συζητήθηκαν θεσμικά θέματα και τα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου, όπως τα μέτρα αποκλιμάκωσης των επιπτώσεων της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης.

 

Ο Υφυπουργός στη σύντομη παρέμβασή του, υπογράμμισε τις προοπτικές που διανοίγουν για τον κλάδο οι πόροι από το «Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας & Θάλασσας (ΠΑλΥΘ) 2021-2027» και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων του Αναπτυξιακού Νόμου. Θύμισε την προτεραιότητα που δίνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προστασία των θαλασσών και στη βελτίωση των ιχθυαποθεμάτων, και επισήμανε ότι τα προϊόντα ιχθυοτροφείων  λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στην υπεραλίευση.

 

Ο κ. Κεδίκογλου μίλησε για τις προοπτικές εξέλιξης  του κλάδου τονίζοντας ότι είναι «ένας από τους πιο δυναμικούς και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν του πρωτογενούς τομέα είναι τα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, όχι μόνο από οικονομικής πλευράς. Έχουν γίνει άλματα προόδου και σε θέματα τεχνολογίας, εξέλιξης της διατροφής των ψαριών και σε ότι αφορά την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Πρέπει να διαμορφώσουμε μαζί τα κατάλληλα εργαλεία για την  περαιτέρω εξέλιξη», σημείωσε.

 

Καταλήγοντας, επισήμανε την καλή συνεργασία που έχει με τη διοίκηση του ΕΛΟΠΥ και επανέλαβε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στη συλλογική προσπάθεια για την περαιτέρω ανάδειξη του εξωστρεφούς κλάδου. «Είμαι υπερήφανος για τις ελληνικές υδατοκαλλιέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.