Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Ρωσία το Κρεμλίνο. Η Δούμα ενέκρινε νόμο ο οποίος επιτρέπει δημοσιογράφοι και bloggers να χαρακτηρίζονται «πράκτορες» αν εργάζονται ή συνδέονται με μέσο το οποίο έχει τον χαρακτηρισμό αυτή και αν πληρώνονται από πηγές του εξωτερικού.
Οργανισμοί που εργάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του τύπου έχουν προειδοποιήσει πως στόχος της νέας νομοθεσίας είναι ο περιορισμός των ελεύθερων και ανεξάρτητων ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα έμπειροι δικηγόροι προειδοποιούν πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για να διωχθεί κάθε πολίτης που μοιράζεται πληροφορίες προερχόμενες από μέσα που είναι χαρακτηρισμένα, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δέχεται χρήματα από το εξωτερικό, ακόμα και αν είναι για κάτι άσχετο.
Σύμφωνα με την El Pais γίνεται νομοθετική προσπάθεια ήδη από το 2012 να χαρακτηριστούν «ξένοι πράκτορες» ΜΚΟ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και χρηματοδοτούνται από ξένες πηγές. Το 2017 συμπεριλήφθηκαν και τα ΜΜΕ σε αντίδραση μέτρου των ΗΠΑ κατά του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την Ουάσιγκτον «πράκτορας».
Μέχρι σήμερα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ξένοι πράκτορες» μόνο νομικά πρόσωπα. Πλέον όμως αυτό αλλάζει καθώς το μόνο που λείπει είναι η υπογραφή του Πούτιν μιας και θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο πως θα περάσει από την Ομοσπονδιακή Βουλή.
Το Human Right Watch – μεταξύ άλλων- προειδοποιεί πως ο νέος νόμος είναι ένα ακόμα βήμα του Κρεμλίνου για τον έλεγχο των ΜΜΕ. Δέκα ακόμα οργανισμοί σχολιάζουν πως είναι «ένα πανίσχυρο εργαλείο για να σιωπήσουν οι αντιπολιτευτικές φωνές».
Ο Dmitri Peskov, εκπρόσωπος του Πούτιν απάντησε πως οι ενστάσεις είναι «ιστορίες τρόμου». «Αν κάποιος γράφει για το χόκεϊ ή το κυνήγι πεταλούδας δεν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί πράκτορας. Αν γράφει για θέματα που σχετίζονται με την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Ρωσία τότε κινδυνεύει» σχολίασε ο Leonid Levin, επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Κρατικής Δούμας.