Την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας στη συζήτηση για την 5η ΠΝΠ ανεβάζοντας αναίτια τους τόνους και δημιουργώντας εύλογες απορίες για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό.
«Η σημερινή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Βουλή μόνο θλίψη προκαλεί» σχολίασε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε «μικρό» λέγοντας ότι «το κοστούμι του αρχηγού της αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλο».
«Σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πανδημία, είναι κρίμα να είναι τόσο μικρός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Με φρασεολογία που δεν αρμόζει στη Βουλή, ούτε στο θεσμικό του ρόλο, ο κ. Τσίπρας προσβάλλει ευθέως τον Ελληνικό λαό και υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι ακόμη και το κοστούμι του αρχηγού της αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλο».
«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τη πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή – ακόμη χειρότερα – ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τηλεκατάρτισης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι «η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει επαρκή ασπίδα προστασίας». Είπε ότι αυτή και η «απόλυτη αποσιώπηση κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει, ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα, αλλά και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών».
Ο κ. Τσίπρας αφού είπε ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων ακυρώθηκε η τηλεκατάρτιση «κακήν κακώς», έθεσε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, επικρίνοντας την απουσία του από τη Βουλή. «Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Τι ακριβώς ακύρωσε; Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα; Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα τη Τρίτη το πρωί, και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό και στα στελέχη του να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και να υπερασπίζονται με ψέματα το πρόγραμμα αυτό”;».
Απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση ζήτησε να απαντήσει ένα ερώτημα: “Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι;». «Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο. Αν δεν δώσει καμία απάντηση, ο νοών νοήτω» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καλύψαμε χιλιάδες και εκατομμύρια συμπολίτες μας, εργαζόμενους, ανέργους, μακροχρόνια ανέργους», ανέφερε απαντώντας ο υπουργός Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την διεύρυνση της προστασίας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, από το ξέσπασμα της επιδημικής κρίσης. «Κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών μας ήταν η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Βρούτσης.
Κληθείς να απαντήσει για την εξέλιξη των vouchers και των προγραμμάτων τηλε-κατάρτισης, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτσα, που μίλησε για «έντονη οσμή σκανδάλου», δήλωσε: «Έδωσα πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την επικαιρότητα. Εξήγησα τα πάντα. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε απαντήσεις από άλλη πλευρά. Πέρασαν 48 ώρες και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων προγραμμάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Αντωνοπούλου, Σκουρλέτη. Δηλαδή από όλους αυτούς που έδωσαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Πρέπει να απαντήσουν σε ποια ΚΕΚ τα έδωσαν, αν τα έδωσαν σε ΚΕΚ. Έχω παραθέσει πίνακα για προγράμματα ύψους άνω των 200 εκατ. αλλά δεν έχω λάβει απάντηση».