Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορωνοϊό είναι το νέο σχέδιο Μάρσαλ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο με τίτλο: «Μελλοντική Ευρώπη – Βιώσιμη Ευρώπη».
Όπως είπε, τα πακέτα μέτρων στήριξης από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ESM – είναι περίπου αντίστοιχου μεγέθους με το σχέδιο Μάρσαλ.
- Βουλευτής πέρασε τον κορωνοϊό στο… πόδι
- Απίστευτη ομολογία διαπλοκής: Γνώριζαν με τι συγκυβερνούσαν οι ΣΥΡΙΖΑίοι
- Τράπεζα Πειραιώς: «Απαιτεί» 85,6 εκατ. δολ. από τον πρώην εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα
- Τον Ιούλιο η «γενναία» μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις
- Παρουσία Μητσοτάκη μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό
- Ζαλισμένοι από τα χαστούκια στο ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο Μάρσαλ, που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, εφαρμόστηκε την περίοδο 1948-1952 και βοήθησε στην αναζωογόνηση της παραγωγής στη Δυτική Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βοήθεια που δόθηκε με αυτό σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανερχόταν στο 8%-9% του ΑΕΠ που είχαν το 1950, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, συμβάλλοντας στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην παρακίνηση της συνεργασίας και ενοποίησής της. Φέτος, πρόσθεσε, η ΕΕ προχωρά σε μέτρα στήριξης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 9% του ΑΕΠ και τα οποία είναι σημαντικά για να αποφευχθεί ένας κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και αποκλίσεις στη νομισματική ένωση.
Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί μέσα στον Ιούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης, προσθέτοντας: «Το σχέδιο Μάρσαλ πριν από 70 χρόνια έδωσε μία αποφασιστική ώθηση στην Ευρώπη για να ξεφύγει από την οικονομική καταστροφή του πολέμου. Σήμερα, μπορεί να είμαστε σε έναν πόλεμο κατά του ιού. Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια… Με τόσο μεγάλη αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε ξανά!»