Συστατικά

Για το ραβανί

  • 120 γρ. σύκα, αποξηραμένα
  • 250 γρ. νερό, βραστό
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • 2 αβγά, μεσαία
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
  • 200 γρ. καρότα, τριμμένα
  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • βούτυρο, για το ταψί
  • αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί

Για τη σάλτσα

  • 200 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το ραβανί

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τη σόδα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει χωρίς να κάψει.
  • Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, βάζουμε τη μαύρη μαλακή ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, την κανέλα, το τζίντζερ τριμμένο, το μείγμα με τα σύκα, τα καρότα και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Βάζουμε τη μαύρη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα για 2-3 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ραβανί και όπως είναι καυτό περιχύνουμε με την καυτά σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το γλυκό μας τη σάλτσα.
  • Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Πηγή: akispetretzikis.com