Συστατικά
Για το ραβανί
- 120 γρ. σύκα, αποξηραμένα
- 250 γρ. νερό, βραστό
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 2 αβγά, μεσαία
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. κανέλα
- 10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
- 200 γρ. καρότα, τριμμένα
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- βούτυρο, για το ταψί
- αλεύρι γ.ο.χ., για το ταψί
Για τη σάλτσα
- 200 γρ. ζάχαρη μαύρη μαλακή
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 200 γρ. βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
- φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το ραβανί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
- Ψιλοκόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τη σόδα και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να λιώσει χωρίς να κάψει.
- Μεταφέρουμε το βούτυρο σε ένα μπολ, βάζουμε τη μαύρη μαλακή ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, την κανέλα, το τζίντζερ τριμμένο, το μείγμα με τα σύκα, τα καρότα και ανακατεύουμε καλά.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Μεταφέρουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε τη μαύρη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα για 2-3 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ραβανί και όπως είναι καυτό περιχύνουμε με την καυτά σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει το γλυκό μας τη σάλτσα.
- Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Πηγή: akispetretzikis.com