«Φυτώρια εγκληματικότητας» χαρακτήρισε τους συνδέσμους οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

«Είναι μπράβοι στα μαγαζιά, είναι εκβιαστές, κάνουν διακίνηση ναρκωτικών. Τα ξέρουν αυτά, η αστυνομία τα ξέρει, η πολιτεία ξέρει ονόματα, το είχε πει και ο Ντέμης Νικολαΐδης και άλλοι παράγοντες και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης πολλά χρόνια πριν, όταν διέλυσε την θύρα 13 στον Παναθηναϊκό. Το έχουν πει, ότι η πολιτεία γνωρίζει ποιοι είναι επικεφαλής» υπογράμμισε.

Σημειώνοντας ότι στα ΜΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες, δεν διευκρινιζόταν η ομάδα της οποίας ήταν οπαδοί οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, ο κ. Ψαριανός διερωτήθη «ντρεπόμαστε να πούμε τις ομάδες; Ντρεπόμαστε να πούμε ότι ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης, ο Αλαφούζος, ο Μαρινάκης, έχουν σοβαρή ευθύνη για αυτά που γίνονται στα γήπεδα; Ο Μπέος, ο Κούγιας, όλοι όσοι ασχολούνται, κυρίως οι πρόεδροι των μεγάλων ομάδων έχουν πάρα πολύ σοβαρή ευθύνη για αυτά που γίνονται εντός και εκτός γηπέδων. Και στα ραντεβού δολοφονιών που γίνονται και στο πώς λειτουργούν οι σύνδεσμοι, σε όλα. Και η πολιτεία γνωρίζει. Οι υπουργοί γνωρίζουν, οι παράγοντες της αστυνομίας γνωρίζουν ποια είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη σε όλους τους συνδέσμους φιλάθλων σε όλη την Ελλάδα. Δεν θέλουν να το λύσουν. Δεν ξέρω για ποιους λόγους. Να ερωτηθεί συγκεκριμένα ο υπουργός Αθλητισμού, ο Λευτέρη Αυγενάκης που είναι φίλος μου. Να ερωτηθεί ο Γιώργος Μαυρωτάς, αδελφός μου και φίλος μου. Γιατί δεν λαμβάνονται αυτή την στιγμή τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί εδώ και χρόνια;».

Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, συμπλήρωσε, μηχανισμοί και οργανισμοί, τομείς της ζωής μας που έχουν την απόλυτη ευθύνη και είναι καταρχήν η κυβέρνηση, οι υπουργοί Αθλητισμού, Δικαιοσύνη, Δημόσιας Τάξης και οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, οι πρόεδροι των ομάδων, που χρηματοδοτούν τους συνδέσμους αυτούς. Οι σύνδεσμοι, τόνισε, δεν έχουν καταστατικά, δεν έχουν κατάλογο μελών. «Εδώ και πολλά χρόνια λέμε ότι έπρεπε να έχουν μετατραπεί σε λέσχες μελών και όχι σύνδεσμοι οπαδών, που πληρώνονται από τις ΠΑΕ με εισιτήρια, με εκδρομές, με διάφορα πράγματα, δεν ξέρω και πώς αλλιώς μπορεί να πληρώνονται. Είναι συνυπευθυνότητα και μια ανοχή σε αυτή την ιστορία εδώ και χρόνια. Έχω βρει όλους του γενικούς γραμματείς και υπουργούς αθλητισμού και έχουμε συζητήσει στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων από το 2007 που ήμουν στην βουλή μέχρι το 2019, αυτή η συζήτηση έχει γίνει 15-20 φορές. Και πριν μπω εγώ στην βουλή και μετά από την σημερινή μέρα θα συνεχίζεται αυτή η συζήτηση εσαεί και δεν θα γίνει τίποτα. Μακάρι να με διαψεύσει αυτή η κυβέρνηση ή η επόμενη».

Επισημαίνοντας πόσο έχει εκφυλιστεί ο χώρος του ποδοσφαίρου, ο κ. Ψαριανός, μίλησε για το παρελθόν, που είχε πάει σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας και κάθονταν οι φίλαθλοι ανακατεμένοι. «Βριζόμασταν, κάναμε πλάκα, σκουντιόμασταν αν είναι πέναλτι ή δεν είναι, αλλά δολοφονική διάθεση δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε αυτό που βλέπουμε σήμερα, μια κοινωνική, πολιτική, ψυχολογική ανωμαλία, μια ψυχασθένεια που την έχουμε αφήσει να εξελίσσεται. Υπάρχει άλλη χώρα όπου πάνε οι φίλαθλοι της μίας ομάδας στο γήπεδο; Οι πρόεδροι των ομάδων λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία ευθύνη και δεν μπορούν να τους ελέγξουν. Μπορούν να ελέγξουν άνετα τους συνδέσμους οπαδών και πιστεύω ακράδαντα ότι τους ελέγχουν ήδη και ότι οι σύνδεσμοι είναι τρόπον τινά φυτώρια εγκληματιών, ανομίας και παραβατικότητας, που μπορούν να βγουν από κει φασίστες, δολοφόνοι, βιαστές, απαγωγείς, εκβιαστές, εγκληματίες» είπε χαρακτηριστικά.


Αναφερόμενος στο 2004, όταν ήταν μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ επί Ντέμη Νικολαΐδη στο τιμόνι της ομάδας, είχαν πάρει μέτρα σημείωσε, ωστόσο «ο Ντέμης Νικολαΐδης έπεσε με φόρα πάνω σε έναν τοίχο». «Είχαμε οργανώσει στο ΟΑΚΑ ντέρμπι μεγάλα και είχαμε πει στους φίλους μας της αντίπαλης ομάδας να πάμε μαζί στο γήπεδο. Και σε παιχνίδια με τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ, πήγαμε στην θύρα 10 του ΟΑΚΑ οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων με τα κασκόλ και καθίσαμε ανακατεμένοι. Μας έκραζε όλο το γήπεδο. Οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες πήραμε, φάγαμε τα μούτρα μας, εμένα μου χτύπησαν το αυτοκίνητο δύο φορές, πέταξαν γιαούρτια και μου έκαναν ζημιές φίλαθλοι της ομάδας μου. Γιατί δεν θέλουν μια κανονικότητα στην εκδήλωση της αγάπης μας στην ομάδα» τόνισε ο κ. Ψαριανός.