Ξεκάθαρη νίκη της Έφης Αχτσιόγλου, στη μάχη για τη διαδοχή του Τσίπρα, δίνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου συγκεντρώνει το θηριώδες 62% (Τσακαλώτος 15%, Παππάς 11% και Τζουμάκας 4%). Η μέτρηση στο σύνολο των ψηφοφόρων καταδεικνύει ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Οι κ.κ. Παππάς και Τζουμάκας εμφανίζονται ισοδύναμοι στο 6%, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος ήταν προβεβλημένο ηγετικό στέλεχος. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένας στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (21%) θεωρεί ότι κανείς εκ των υποψηφίων μπορεί ρεαλιστικά να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη σε εκλογική αναμέτρηση

Πήραν την κατηφόρα 

Εκτός, βέβαια, από το εσωτερικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διεκδίκηση της προεδρίας, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων μετράνε και τη γενικότερη πολική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές. Τα αποτελέσματα των μετεκλογικών μετρήσεων που πραγματοποιούνται για τις περιφέρειες, αλλά περιλαμβάνουν και πρόθεση ψήφου, είναι κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Κουμουνδούρου πανελλαδικά κινείται πλέον σε επίπεδα κάτω από το 10%. Στη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν στο 6%. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει ολοταχώς στα ποσοστά του Συνασπισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νέα ηγεσία. 

Τα έσοδα και τα έξοδα του Νίκου

Ακούγοντας τον Νίκο Παππά να λέει «τιμή μου και καμάρι μου», αναφερόμενος στην ομόφωνη καταδίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο, συμπληρώνοντας μάλιστα «εγώ συγκρούστηκα με συμφέροντα. Προάσπισα το δημόσιο συμφέρον. Εφερα λεφτά στα δημόσια ταμεία», θυμήθηκα τα όσα έγραφα στις 16.6.2022: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προέβλεπε 5 κανάλια με αντίτιμο 35 εκατομμύρια έκαστο για την απόκτηση άδειας, καταβλητέο σε 10 ισόποσες δόσεις, ήτοι ετήσια έσοδα για το Δημόσιο 17,5 εκατομμύρια. Τον Νοέμβριο του 2017 με νυχτερινή καταδρομική τροπολογία, ο Νίκος Παππάς μειώνει το φόρο διαφήμισης των καναλιών από 20% σε 5%, παρά την Έκθεση του ΓΛΚ ότι «επέρχεται ετήσια μείωση των εσόδων, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ». Αυτό δεν πτόησε τον Ν. Παππά και η τροπολογία εντάχθηκε ως άρθρο 12 στον Ν. 4499/2017 (Α’ 176).

Δηλαδή οι άνθρωποι πανηγυρίζουν ότι «έβαλαν τους καναλάρχες να πληρώσουν» και αντ’ αυτού, αντιλαμβανόμενοι ότι κατακρημνίζονται δημοσκοπικά, επιχείρησαν να δείξουν τις «καλές προθέσεις» τους και άρχισαν τις «παροχές». Η δε αιτιολογία της ρύθμισης είναι ίσως από τις πλέον αστείες που έχουν γραφτεί: εισάγεται «προς το σκοπό της διευκόλυνσης νέων επενδύσεων». Όπως το διαβάσατε. Οι τύποι όχι απλώς μηδένισαν τα έσοδα, αλλά φέσωσαν και 2,5 εκατομμύρια ετησίως το Δημόσιο για να «επενδύσουν» οι καναλάρχες. 

Σε διαρκή πανικό με τους απόδημους 

Και μέσα σε όλα τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου, έσκασε και το θέμα με το νομοσχέδιο της άρσης των περιορισμών στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους κομματικής ιδεοληψίας, έχει τοποθετηθεί κατά του νομοσχεδίου και πασχίζει να δικαιολογήσει τη στάση του αυτή με παιδαριώδεις και αστείες δικαιολογίες. Το πλέον γελοίο που διαβάζω είναι ότι «είμαστε κατά γιατί δεν μπορεί να δοθεί δικαίωμα ψήφου στον Γκας Πορτοκάλος και με την ψήφο του από την Καλιφόρνια να μου ορίσει τη ζωή στην Ελλάδα».

Κατ’ αρχάς, το νομοσχέδιο δεν αποδίδει δικαίωμα ψήφου σε κανέναν. Διευκολύνει αυτούς που ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου. Κατά δεύτερον, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς αντιδημοκρατική, αγγίζουσα τα άκρα όρια του φασισμού. Και το χειρότερο; Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αντιληφθεί ότι όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης για το εξωτερικό άφησαν πίσω γονείς, παιδιά, αδέλφια, συζύγους που εξοργίζονται όταν ακούν τέτοιες βλαμμένες θεωρίες.  

Παρά τη «λάσπη», όλα έγιναν νόμιμα 

Στο αρχείο τέθηκαν με διάταξη του οικονομικού εισαγγελέα οι μηνύσεις κατά της Σοφίας Νικολάου που είχαν καταθέσει οι Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης, για απευθείας αναθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας στη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι εξεταζόμενες αναθέσεις έγιναν νόμιμα και δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Για όσους ξέρουν τις διαδικασίες, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Εάν οι διαδικασίες ανάθεσης ήταν παράτυπες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν θα συμβασιοποιούσαν και –πολύ περισσότερο– δεν θα πλήρωναν τον ανάδοχο.

Ο κουβάς λοιπόν ήταν αναμενόμενος. Γιατί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε κατά της Σοφίας Νικολάου; Διότι συνεχίζει βλακωδώς το ίδιο βιολί «στη ΝΔ είναι διεφθαρμένοι, ψηφίστε εμάς που είμαστε άσπιλες και αμόλυντες παρθένες». Κατά την άποψή μου, όλα αυτά δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα. Οι «εμπνευστές» της τακτικής αυτής πρέπει να σύρονται στα δικαστήρια, τουλάχιστον για την αποκατάσταση της διασαλευθείσης ηθικής τάξεως.