Μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε στην Ευρώπη το υψηλό ποσοστό της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ανησυχητικά μηνύματα έρχονται και από την Ιταλία.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το νεοφασιστικό κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» αγγίζει το 22% στην στην πρόθεση ψήφου. Δηλαδή, αυτή την στιγμή είναι το πρώτο κόμμα.
Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» («Fratelli d’ Italia») έκαναν στο Μιλάνο την προγραμματική τους συνέλευση με τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες/ουσες. Πρόκειται -όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ- για μια υπερσυντηρητική δύναμη. Η οποία, στο σύμβολό της έχει ακόμη την φασιστική φλόγα που καίει -σύμφωνα με τους νοσταλγούς του- στον τάφο του δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι.
Η πρόεδρός του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, στο παρελθόν ήταν υπουργός Nέας Γενιάς σε κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι αλλά τώρα θέλει να ηγηθεί όλων των συντηρητικών δυνάμεων.
Οι θέσεις της, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία: ασκεί συνεχή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά αυστηρούς περιορισμούς στην παρουσία μεταναστών.
Μέχρι πρότινος εξεθείαζε τον Πούτιν αλλά τώρα τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας. Ζητά από τον Ντράγκι «να ξαναβρεί την αξιοπιστία του, που κατέληξε στην αποθήκη, να την ξεσκονίσει, και να δουλέψει με στόχο να αλλάξουν οι προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Η Μελόνι και το κόμμα της, λένε στη Λέγκα και φυσικά στον Μπερλουσκόνι ότι στο εξής πρόκειται να διεκδικήσουν την ηγεσία του συντηρητικού μετώπου, διότι τα γκάλοπ τους το επιτρέπουν: η Λέγκα βρίσκεται στο 15% της πρόθεσης ψήφου και η Φόρτσα Ιτάλια στο 8%.
Τα «Αδέλφια της Ιταλίας», όμως, συνεχίζουν να μην καταδικάζουν με σαφήνεια το φασισμό, και επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται, απλά, για μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Για να μην χάσουν, όπως φαίνεται, κάποιες ψήφους του ακροδεξιού, πολιτικού χώρου.
Τι θα γίνει αν τα Αδέρφια της Ιταλίας κερδίσουν τις εκλογές;
Στις 12 Ιουνίου στήνονται οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και σε λιγότερο από ένα χρόνο για τις βουλευτικές. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως το κόμμα αυτό αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει η στάση και η συνολική πολιτική της Ιταλίας, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Είναι δύσκολο να σχηματισθεί μια ακόμη κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, ενώ η αντίπαλη παράταξη, της κεντροαριστεράς, αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο. Λόγω της ασταμάτητης, φθίνουσας πορείας των Πέντε Αστέρων, των νέων συμμάχων του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος.
Απορίες και ερωτήματα που στην φάση αυτή δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Είναι σαφές, όμως, ότι μετά την Γαλλία το ενδιαφέρον της Ευρώπης- με τις όποιες σχετικές ανησυχίες- στρέφεται τώρα προς την Ιταλία.