Παράταση ενός μήνα (ατύπως) στην λειτουργία της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση (με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών) με στόχο να δώσει μια ακόμα ευκαιρία ρύθμισης τους δανειολήπτες όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το σχέδιο γέφυρα της επιδότησης των στεγαστικών δάνειων αλλά και για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Στις διήμερες συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 7η μετα-μνημονιακής αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσέρχεται με δυο «δυνατά χαρτιά»:
Το γεγονός ότι τόσο η υστέρηση στα κρατικά έσοδα όσο και η πορεία των ταμειακών διαθεσίμων είναι ελεγχόμενες. Η αρχική εκτίμηση για μείωση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης περίπου του 40% σε μηνιαία βάση τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο αποδείχθηκε απαισιόδοξη.
Η πτώση ήταν μικρότερη τον Μάιο (33%), όπως και τους δύο προηγούμενους μήνες (16% και 9%), επειδή δόθηκαν κίνητρα στους φορολογούμενους για να πληρώσουν εγκαίρως τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Την ίδια ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα ενισχύθηκαν με εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 7 δισ ευρώ.
Την απεμπλοκή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις αποκρατικοποιήσεις ( σ.σ. την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις στην Βουλή) όπως ο διαγωνισμός για την πώληση του 79% της ΕΛΒΟ που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα έργα στο ελληνικό (έγινε η ανακατανομή -υπέρ του δημοσίου- των δικαιωμάτων στα ακίνητα) το διαγωνισμό για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης κ.α.
Με αυτά τα επιχειρήματα ο Χρήστος Σταϊκούρας θα επιδιώξει να εξομαλύνει κάπως το κλίμα στις συζητήσεις για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της 1ης κατοικίας ώστε να επιτύχει μια παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.
Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής αναμένεται να βρεθούν τα εξής θέματα:
Πτωχευτικός κώδικας: Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή το 2021 και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό. Εμπόδιο στην οριστικοποίηση του όλου σχεδίου είναι δύο κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν α) με τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, και β) με τον αν θα υπάρξει πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη από το χρέος μετά την πτώχευση.
Στεγαστικά δάνεια: Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το πρόγραμμα επιδότησης δανείου με υποθήκη την α΄ κατοικία. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο στήριξης «κόκκινων» και «πράσινων» που θα πρέπει να ισχύσει άμεσα καθώς, στο τέλος του μήνα, λήγει το υπάρχον καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας. Το πρόβλημα εδώ είναι ο καθορισμός των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων καθώς οι θεσμοί προσπαθούν να περιορίσουν τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων στους «πραγματικά πληττόμενους».
Ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς του ιδιώτες: Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μια από τις βασικές –και μόνιμες– εκκρεμότητες κατά τις αξιολογήσεις των θεσμών, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τον μηδενισμό τους έως το τέλος του μνημονίου, τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.
Η ρύθμιση των παραπάνω εκκρεμοτήτων θα διευκολύνει την έκδοση μιας θετικής έκθεσης των θεσμών που θα εξεταστεί στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου.
Πηγή: protothema.gr