«Όταν ταξιδεύετε, είναι κρίσιμο να αναλογίζεστε προσεκτικά τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε και να κάνετε μια εκτίμηση του κινδύνου που περιλαμβάνουν», λέει η δρ Μαριάννα Τρίας, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Καθημερινή” και τον Νίκο Ευσταθίου.
Η ίδια τονίζει στη συνέντευξή της το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε από εδώ κι εμπρός σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό: «Ας μην επαναπαυόμαστε». Η αυξημένη κοινωνική επαφή μετά τη χαλάρωση των μέτρων έχει ήδη προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων, εξέλιξη που δείχνει ότι, παρά τα όποια ενθαρρυντικά μηνύματα, καμία χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τη σημασία της εκστρατείας με τίτλο «Κάνε τα όλα», που έρχεται να υπενθυμίσει τη σημασία τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας από όλους, εμβολιασμένους και μη. Χρήση μάσκας, αποστάσεις, συχνό πλύσιμο χεριών παραμένουν τα σημαντικά όπλα στη μάχη με τον κορωνοϊό. Παράλληλα, ο Οργανισμός εγκαινίασε την καμπάνια «Καλοκαιρινή λογική», η οποία καλεί σε εφαρμογή πρακτικών μέτρων στη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε η επιστροφή σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες να γίνει με ασφάλεια.
Η συνέντευξη στην “Καθημερινή” έχει ως εξής:
“– Πρόσφατα ο ΠΟΥ Ευρώπης ανακοίνωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο». Τι οδήγησε τον οργανισμό σε αυτή τη δήλωση;
Για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες βλέπουμε μια αύξηση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια όσον αφορά τα κρούσματα της COVID-19. Το γεγονός οφείλεται στην αυξημένη κοινωνική επαφή, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και στην ευκαιριακή εξάπλωση της –αυξημένης μεταδοτικότητας– μετάλλαξης «Δέλτα».
Στην Ελλάδα βλέπουμε επίσης μια αύξηση στα κρούσματα της COVID-19. Παράλληλα, η εμβολιαστική κάλυψη επεκτείνεται, δίνοντας την ελπίδα ότι μέσω των εμβολίων θα αποτραπούν πολλοί θάνατοι και νοσηλείες. Αλλά, ας μην επαναπαυόμαστε – καμία χώρα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο ακόμα. Η εμπειρία του περυσινού καλοκαιριού έδειξε ότι, σε πολλές χώρες, οι αυξημένες συναθροίσεις, η μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού, τα μεγάλα φεστιβάλ και τα αθλητικά πρωταθλήματα μπορούν να συμβάλλουν σε αναζωπύρωση των επιπέδων μετάδοσης.
Τι βλέπουμε σήμερα; Τα ποσοστά COVID-19 που κοινοποιούνται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δείχνουν ότι η ευρεία μετάδοση στην κοινότητα συνεχίζεται. Παράλληλα, η νέα μετάλλαξη «Δέλτα», που πρόκειται για στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (Variant of Concern) και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, δείχνει σημαντικά αυξημένη μεταδοτικότητα και εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές χώρες. Εχει επίσης δείξει σημάδια ανοσολογικής διαφυγής, το οποίο σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενδεχομένως δεν μπορεί να καταπολεμήσει όλες τις μεταλλάξεις του ιού μόνο με την πρώτη από τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Βάσει των έως τώρα διαθέσιμων δεδομένων, οι δύο δόσεις είναι πολύ αποτελεσματικές έναντι της COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης «Δέλτα». Παρ’ όλα αυτά, πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Ο ΠΟΥ συνεχίζει να ενθαρρύνει τις χώρες να διασφαλίσουν τον πλήρη εμβολιασμό, με έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες η ανάγκη εμβολιασμού είναι επιτακτικότερη.
Ταυτόχρονα, για όσο διάστημα δεν έχουμε ακόμα καλύψει μέσω του εμβολιασμού όλες τις επιλέξιμες ομάδες, θα πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από το να αρρωστήσουμε με την COVID-19, τηρώντας τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού, καθώς και μέσω του εμβολιασμού, όταν έρθει η σειρά μας. Είναι σημαντικό να #Τακάνουμεολα.
– Ποιος είναι ο σκοπός της καμπάνιας #Κάνεταολα;
Η καμπάνια ενθαρρύνει όλους να είμαστε καθημερινοί πρωταθλητές στην προστασία κατά της COVID-19 και να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία που έχουμε οικοδομήσει μέχρι στιγμής, λαμβάνοντας τα σωστά προστατευτικά μέτρα. Η καμπάνια δίνει έμφαση στο ότι δεν είναι αρκετό το να τηρούμε μια προστατευτική συμπεριφορά – θα πρέπει να τηρούμε όλες τις προστατευτικές συμπεριφορές προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των γύρω μας.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα φορούσε κάποιος μόνο ένα καπέλο για να προστατευθεί από τον ήλιο; Ή μήπως θα χρησιμοποιούσε επίσης αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, θα καθόταν στον ίσκιο και θα χρησιμοποιούσε ανεμιστήρες; Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά ότι είναι σημαντικό να «τα κάνουμε όλα» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η ίδια λογική ισχύει και για την COVID-19: όλοι μας πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να φοράμε μάσκες όπου χρειάζεται, να τηρούμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε τα πλήθη, να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα όταν βήχουμε και να διασφαλίζουμε ότι οι εσωτερικοί χώροι αερίζονται καλά. Επιπλέον, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις συμβουλές των εθνικών τους Αρχών και να εμβολιαστούν μόλις είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιό τους. όλα αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατευτούμε από την COVID-19.
– Πρέπει, λοιπόν, ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί να παραμείνουν προσηλωμένοι σε αυτή την προστατευτική λογική;
Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της COVID-19. Τα εμβολιασμένα άτομα προστατεύονται από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, εξ ου και ο ΠΟΥ συνιστά ότι όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι, καθώς είναι οι πλέον ευάλωτοι στις σοβαρές συνέπειες της COVID-19.
Παρ’ όλα αυτά, τα εμβολιασμένα άτομα μπορεί ακόμα να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε όλες τις συμπεριφορές για την προστασία της δημόσιας υγείας, ακόμα και αφού λάβουμε τις εμβολιαστικές μας δόσεις, ώστε να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη σημαντική πρόοδο που έχουμε επιτύχει τους τελευταίους μήνες, μέσα από πολλές θυσίες και σκληρή δουλειά. Μέχρι να επιτύχουμε ανοσία στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δοκιμασμένες προστατευτικές συμπεριφορές που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στο να μας προστατεύσουν έως τώρα.
Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ακόμα μαθαίνουμε για αυτόν τον ιό και τις μεταλλάξεις του, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταστείλουμε τη μετάδοσή του, μέχρι να τον κατατροπώσουμε.
Το ανοσοποιητικό σύστημα ενδεχομένως δεν μπορεί να καταπολεμήσει όλες τις μεταλλάξεις του ιού μόνο με την πρώτη από τις δύο δόσεις των εμβολίων.
– Τι είναι η #Καλοκαιρινήλογική και γιατί ξεκινάει τώρα;
Η καμπάνια #Καλοκαιρινήλογική αφορά την εφαρμογή της κοινής λογικής την περίοδο της COVID-19. Ξεκίνησε από το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης, σε συνεργασία με τη UNICEF Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα πρακτικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει ο κόσμος προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης φέτος το καλοκαίρι. Εχουμε επίσης μοιραστεί συστάσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους μας, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μαζικές συγκεντρώσεις και τα ταξίδια στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Κάποιες πρακτικές συμβουλές μπορούν να μας επιτρέψουν να ευχαριστηθούμε αυτό το καλοκαίρι, πράγμα το οποίο έχουμε κερδίσει, ενώ παράλληλα θα μας βοηθήσουν να αναλογιστούμε τον κίνδυνο πριν συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες, ενώ θα παραμένουμε πιο ασφαλείς. Σε όλους μας αξίζει να διασκεδάσουμε φέτος το καλοκαίρι, αλλά δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε lockdowns το φθινόπωρο.
– Πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας προκειμένου να παραμείνουμε εμείς και οι γύρω μας ασφαλείς, τώρα που έφτασε το καλοκαίρι;
Η καμπάνια #Καλοκαιρινήλογική εστιάζει σε τρία βασικά μηνύματα με πρακτικές συμβουλές για το πώς να έχουμε ένα πιο ασφαλές, ευχάριστο καλοκαίρι.
Πρώτον, αν θέλετε να ταξιδέψετε αναλογιστείτε προσεκτικά την ανάγκη. Αν επιλέξετε να ταξιδέψετε, κάντε το με ασφάλεια. Στην Ελλάδα ο τουρισμός παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανθεκτικότητα της εθνικής οικονομίας της χώρας. Όπως γνωρίζουμε, τα ταξίδια δεν είναι τελείως ακίνδυνα. Θα πρέπει να αναλογίζεστε πάντα τον κίνδυνο και να σκέφτεστε το πόσο προστατευμένοι είστε, ενώ θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να αναθεωρήσετε, ενδεχομένως, την ανάγκη σας να ταξιδέψετε. Επιπλέον, όταν ταξιδεύετε είναι κρίσιμο να αναλογίζεστε προσεκτικά τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε και να κάνετε μια εκτίμηση του κινδύνου που περιλαμβάνουν.
Ως εκ τούτου –και αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα– είναι σημαντικό να αξιολογείτε τακτικά τον κίνδυνό σας «από πόρτα σε πόρτα». Από τη στιγμή που θα φύγετε από το σπίτι σας μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψετε, ποιες είναι οι καταστάσεις όπου μπορείτε να εκτεθείτε περισσότερο στον ιό και τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε ή να μεταδώσετε τον ιό; Θυμηθείτε να φοράτε τη μάσκα σας όπου χρειάζεται, κρατάτε τα χέρια σας καθαρά και τηρείτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα άτομα. Προσπαθήστε να δράτε προληπτικά και να λαμβάνετε τις σωστές προφυλάξεις που θα σας κρατήσουν ασφαλείς, ενώ βρίσκεστε μακριά από το σπίτι.
Τέλος, το τρίτο βασικό μήνυμα που προωθεί αυτή η καμπάνια έχει να κάνει με την αποφυγή των κλειστών, περιορισμένων και πολυσύχναστων χώρων. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο μήνυμα για όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα, το οποίο δίνει έμφαση στο γεγονός ότι, περισσότερο από το ίδιο το ταξίδι, αυτό που έχει σημασία για να διατηρήσουμε τον κίνδυνό μας χαμηλό, είναι οι δραστηριότητες στις οποίες επιλέγουμε να συμμετέχουμε όταν ταξιδεύουμε. Αποφύγετε τους κλειστούς, περιορισμένους και πολυσύχναστους χώρους, καθώς αυτά είναι τα μέρη όπου θα εκθέσετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσετε ή να μεταδώσετε την COVID-19. Προσπαθήστε να επιλέγετε χώρους που είναι ανοιχτοί, αερίζονται καλά και όπου μπορείτε να διατηρήσετε μια ασφαλή απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους.
– Τι σημαίνει η #Καλοκαιρινήλογική στην πράξη;
Η #Καλοκαιρινήλογική βασικά επιδιώκει να διασφαλίσει ότι παραμένουμε ασφαλείς ενώ επιστρέφουμε σε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όταν αποφασίζουμε να πάμε στην παραλία, ας ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνό μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορούμε να επιλέξουμε να επισκεφθούμε παραλίες που είναι λιγότερο πολυσύχναστες, να τις επισκεφθούμε κάποια ώρα που υπάρχουν λίγοι άνθρωποι τριγύρω, να έχουμε μαζί μας αντισηπτικά και να καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας, διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή απόσταση από τους άλλους.
Μπορούμε να περάσουμε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το να είμαστε σε εσωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιδιώξουμε να διατηρούμε μια απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους, διότι η σωματική αποστασιοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στο να μας κρατήσει ασφαλείς. Όταν βρεθούμε σε μέρη όπου η απόσταση δεν είναι δυνατή, είναι σημαντικό να φορέσουμε μάσκα.
Εάν σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε μια συνάθροιση στο σπίτι με φίλους και συγγενείς, θα πρέπει να λάβετε ξανά υπόψη τους ίδιους βασικούς κανόνες. Προτιμήστε να φιλοξενήσετε τη συνάθροισή σας σε εξωτερικό χώρο ή να διατηρήσετε τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές όπου είναι δυνατόν, εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση και να αποφύγουν τους κλειστούς, περιορισμένους και πολυσύχναστους χώρους.
Παρομοίως, όταν επιλέγετε να ταξιδέψετε, μπορείτε να πραγματοποιείτε τα ταξίδια σας με μια μικρή, σταθερή ομάδα φίλων και συγγενών και να προσπαθείτε να περνάτε χρόνο μακριά από κλειστούς, περιορισμένους ή πολυσύχναστους χώρους. Εάν είναι δυνατόν, εμβολιαστείτε πριν ταξιδέψετε. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο έναντι της COVID-19. Μπορούμε επίσης να κάνουμε όλοι ένα τεστ πριν ταξιδέψουμε, να φοράμε μάσκες και να προσπαθούμε να τηρούμε αποστάσεις κατά τη μετακίνησή μας.
Το τελικό μου μήνυμα είναι: Εφαρμόστε κοινή λογική αυτό το καλοκαίρι και μη θέσετε σε κίνδυνο τα σημαντικά κέρδη που έχουν ήδη επιτευχθεί. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα μέτρα λειτουργούν και βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι εμείς, οι αγαπημένοι μας και οι κοινότητές μας παραμένουμε ασφαλείς. Ας απολαύσουμε το καλοκαίρι μας, αλλά ας το κάνουμε με ασφάλεια. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, κρατάτε αποστάσεις, επιλέξτε ανοιχτούς χώρους και φοράτε μάσκα όπως απαιτείται. Αποφύγετε χώρους που είναι κλειστοί, περιορισμένοι ή πολυσύχναστοι που θα σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Εάν είναι δυνατόν, εμβολιαστείτε πριν ταξιδέψετε. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο έναντι της COVID-19.
– Τι λέτε σε όσους τονίζουν ότι έχουν κουραστεί και θέλουν να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;
Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος, όλοι είναι κουρασμένοι. Οι τελευταίοι 18 μήνες έχουν υπάρξει δύσκολοι για όλους τους ανθρώπους παντού, και είχαν ένα αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στις ζωές τους, αλλά και στη διαβίωσή τους γενικότερα. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό για εμάς να μαθαίνουμε από την πρόσφατη ιστορία και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Οπως υπογράμμισε πρόσφατα ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, δρ Χανς Κλούγκε, σε σχετική του δήλωση, πέρυσι το καλοκαίρι είδαμε κυβερνήσεις να ανοίγουν τις δραστηριότητες και να χαλαρώνουν γρήγορα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ είδαμε επίσης και το τίμημα που πλήρωσαν τα συστήματα υγείας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς ο ιός αναζωπυρώθηκε. Αυτό μας πήγε πίσω στους περιορισμούς και τα lockdowns. Φέτος, όλοι έχουμε καλύτερη γνώση και επίγνωση σχετικά με τον ιό και τις συνέπειές του και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γνώση αυτή ώστε να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας με μεγαλύτερη ασφάλεια.”