«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες. Ασφαλώς και αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις, περισσότερες προκλήσεις αλλά ανταποκρίνονται. Είμαστε μαζί και δίπλα τους. 4.500 παραβιάσεις, μέσα στο 2019, αυτοί – 4.500 αναχαιτίσεις εμείς. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε πάντα μαζί τους. Να είμαστε πάντα δίπλα τους», δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και προσέθεσε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι η κόψη του σπαθιού η τρομερή και δικό μας καθήκον είναι να παραμείνουν».
«Η ποιότητα των οπλικών συστημάτων και του έμψυχου δυναμικού, εγγυώνται υψηλότατη αποτρεπτική ισχύ και αυτό θέλω να το καταστήσω σαφές προς πάσα κατεύθυνση, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, περίσκεψη», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Τόνισε επίσης ότι «οι ΕΔ αποτελούν την εγγυήτρια παράμετρο εκείνου του περιβάλλοντος ασφαλείας της χώρας που θα επιτρέψει την απερίσπαστη ανάπτυξη της χώρας και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η σταθερότητα για δυνητικούς υποψήφιους επενδυτές».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στις προτάσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας. «Ειπώθηκαν πολλά για την αύξηση της θητείας, ασφαλώς, δεν τίθεται τώρα θέμα. Δεν ξέρω που θα οδηγήσουν οι ανάγκες, αλλά εγώ θα προτιμούσα να καταστήσω ως προτεραιότητα την πρόσληψη επίλεκτων επαγγελματιών οπλιτών-στελεχών και στους τρεις κλάδους», ανέφερε.
Εξοπλιστικά προγράμματα
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εξοπλιστικά. «Οι πιστώσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2019, δηλαδή 530 εκατομμύρια», είπε και προσέθεσε ότι «υπάρχουν δύο προοπτικές: επιπλέον σχεδιαζόμενη ενίσχυση από το νέο ειδικό αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών και με πιθανότητα διάθεσης -για να μην πω βεβαιότητα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος- επιπλέον κονδυλίων για αμυντικές δαπάνες.
«Ακούω το ενδιαφέρον και την αγωνία αρκετών μελών της εθνικής Αντιπροσωπείας για ανάγκη ενίσχυσης των εξοπλιστικών δαπανών. Να είστε σίγουροι ότι δεν το άκουσα μόνο εγώ. Το ακούει και ο πρωθυπουργός, είναι και αυτός πεπεισμένος ότι αυτή είναι η ώρα που πρέπει να ενισχυθούν με πρόσθετα κονδύλια οι αμυντικές δαπάνες ή οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά πρέπει να γίνει αυτό με σχεδιασμό, προτεραιοποίηση και τις ανάγκες που προτάσσονται από την στρατιωτική ηγεσία», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προσέθεσε: «Ήδη κατατίθενται προτάσεις για να λάβουμε αποφάσεις και αυτές να καλυφθούν είτε μέσω της διάθεσης τμήματος του πλεονάσματος είτε υπό την καθοδήγηση και εντολές του πρωθυπουργού».
Οι προτεραιότητες
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία ότι σε προτεραιότητα είναι:
– Η εξασφάλιση επάρκειας αμυντικού εξοπλισμού, μέσω της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, την ίδια ώρα που προτεραιοποιείται η αναβάθμιση υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και η πρόσκτηση νέων.
– Η αναδιοργάνωση της συνολικής δομής των ΕΔ, για την αύξηση της διαθεσιμότητας του έμψυχου υλικού, για την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και λειτουργικότητα των ΕΔ και τελικά για την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ισχύος.
– Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προμηθειών αμυντικού υλικού, με διαφάνεια και ευελιξία ανταπόκρισης στις ανάγκες των ΕΔ.
– Η αναβίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα.
– Η αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης, τόσο για τα στελέχη όσο και για τους οπλίτες, προκειμένου η θητεία να καταστεί επωφελής για τους ίδιους, για την κοινωνία και για την υπηρεσία. «Ειπώθηκαν πολλά για την αύξηση της θητείας, ασφαλώς, δεν τίθεται τώρα θέμα. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν οι ανάγκες, αλλά εγώ θα προτιμούσα να καταστήσω ως προτεραιότητα την πρόσληψη, επίλεκτων επαγγελματιών οπλιτών-στελεχών και στους τρεις κλάδους. Αυτό θα είναι μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, ως προς την επιχειρησιακή δυνατότητα και αναβάθμιση των ΕΔ», είπε ο υπουργός.
– Η ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας, ως εργαλείο ήπιας ισχύος, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και με την ενίσχυση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της χώρας σε αποστολές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Σύντομα έρχεται προς ψήφιση η αναβάθμιση της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ. Το υπουργείο δουλεύει και πάνω στη στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.