Βρόμικο ρωσικό χρήμα για την υποστήριξη της θετικής εικόνας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρώπη μέσω υποκαταστήματος εταιρείας συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών με έδρα την Κύπρο αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Ενας από τους γνωστότερους Γερμανούς δημοσιογράφους, ο Χούμπερ Ζάιπελ, φέρεται να έλαβε το ποσόν των 600.000 ευρώ από τον Ρώσο ολιγάρχη της βιομηχανίας χάλυβα Αλεξέι Μορντάσοφ με σκοπό να γράψει και να προωθήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους δύο βιβλία που εκθειάζουν την προσωπικότητα και το έργο του ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με μία από τις πιο αιματηρές και βίαιες πολεμικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα. 

Ο Μορντάσοφ, όπως και πολλοί άλλοι ολιγάρχες (σ.σ.: όσοι, βέβαια, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από την τακτική «τσάι ή παράθυρο» του Ρώσου προέδρου και των μυστικών του υπηρεσιών) είχαν επιλέξει να διακινήσουν μέσω Κύπρου τεράστια ποσά ύποπτης προέλευσης και να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία τους ώστε να αποφύγουν τους αποκλεισμούς που προβλέπονται από τις κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα του «Guardian» αναφέρεται στο ρόλο των «blue-chip λογιστών» της συγκεκριμένης εταιρείας καθ’ υπόδειξιν των διευθυντικών στελεχών της στην Κύπρο. 

Τα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας βρίσκονται μέσα σε μια πολύ μεγάλη έρευνα υπό τον τίτλο «Cyprus Confidential», η οποία αφορά τη διοχέτευση 3,5 εκατομμυρίων αρχείων μέσω ανώνυμης πηγής προς την ICIJ (Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων) και το γερμανικό Paper Trail Media, που ερεύνησαν την υπόθεση από κοινού με τον «Guardian». Στην ICIJ διαφημίζουν ότι ανήκουν και συνεργάζονται και ορισμένα ελληνικά δημοσιογραφικά δίκτυα που συστήνονται ως «ερευνητικά», τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί με την τωρινή αποκάλυψη, σε αντίθεση με τα υψηλού επιπέδου αντανακλαστικά που έχουν επιδείξει σε υποθέσεις που στρέφονται κατά της κυβέρνησης και της χώρας. 

Η αποκάλυψη αυτή είναι η πρώτη που συνδέει έναν προβεβλημένο δυτικό δημοσιογράφο με τους μηχανισμούς προώθησης και βελτίωσης της εικόνας του Πούτιν στη Δύση, πόσω μάλλον σε μία από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης. Ο Ζάιπελ, όπως έχει ισχυριστεί και ο ίδιος, έχει συναντήσει τον Πούτιν «περισσότερες από 100 φορές» και έχει παραδεχτεί ότι έχει οικονομικές δοσοληψίες με τον Μορντάσοφ, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιώσει και το ύψος αυτών. 

Τόσο τα έγγραφα όσο η ίδια η απάντηση του Ζάιπελ στις αποκαλύψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πληρωμές αφορούσαν τη συγγραφή, αρχικά, μιας βιογραφίας που εκδόθηκε το 2015 με τίτλο «Putin: Inner Views of Power» και ακόμα ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2021 με τίτλο «Putin's Power: Why Europe Needs Russia», και τα δύο αρχικά γραμμένα στα γερμανικά. 

Πώς στήθηκε το κόλπο του «Cyprus Confidential» 

Ο εκδοτικός οίκος Hoffmann und Campe δήλωσε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τις πληρωμές που αποκαλύφθηκαν. «Ο εκδότης δεν είχε την παραμικρή γνώση των ισχυρισμών που έχετε κάνει εναντίον του Χούμπερ Ζάιπελ σχετικά με “χορηγικά ποσά”. Εάν αυτά αποδειχθούν αληθή, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τα βιβλία που ανατέθηκαν, το 2013 και το 2016 αντίστοιχα, από την τότε διοίκηση», δήλωσε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου. 

Οι φάκελοι της δημοσιογραφικής έρευνας που αφορούν την Κύπρο περιλαμβάνουν μια συμφωνία με τίτλο «Χορηγική Πράξη», η οποία συνυπογράφηκε τον Μάρτιο του 2018 από τον Χούμπερ Ζάιπελ και έναν διευθυντή μιας εταιρείας καταχωρισμένης στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους με την ονομασία De Vere Worldwide Corp. 

Τα έγγραφα αυτής της χρονικής περιόδου αναφέρουν τον απόλυτο ιδιοκτήτη της De Vere Worldwide Corp ως υψηλόβαθμο μάνατζερ στον όμιλο Severstal του Αλεξέι Μορντάσοφ. Η πληρωμή των 600.000 ευρώ περιγράφεται ως χορηγία για ένα βιβλίο που ο Ζάιπελ είχε ήδη γράψει και σχεδίαζε να εκδώσει βάσει ήδη υπογεγραμμένου, τότε, εκδοτικού συμβολαίου. Στην τότε πράξη χορηγίας οριζόταν ότι έγραφε βιβλίο «για το πολιτικό περιβάλλον στη Ρωσική Ομοσπονδία», το οποίο αναμενόταν να εκδοθεί το 2019. 

Οι πληρωμές φαίνεται να έγιναν σε δύο δόσεις, ακολούθησαν κυκλικές διαδρομές μέσω υπεράκτιων δομών που ανήκουν στον Μορντάσοφ και τους συνεργάτες του και διαχειρίζονται από άλλη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο. Αυτή φέρεται να είναι και ο τελικός διαμεσολαβητής μεταξύ των κεφαλαίων του Ρώσου ολιγάρχη και του Γερμανού δημοσιογράφου.