Εμφατική απάντηση στη διαχρονική «αναθεωρητική» τουρκική τακτική με αιχμή τις προκλητικές αξιώσεις της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έδωσε για μία ακόμη φορά ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στην Τρίπολη, στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που οργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάνης και το ζήτημα των Μειονοτήτων».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και θα ισχύει στο ακέραιο, δοθέντος ότι από την ίδια της την θεσμική φύση και υπόσταση δεν είναι δυνατό νομικώς να αναθεωρηθεί».

Αναφέρθηκε εκτενώς στα δικαιώματα, τα οποία σχετίζονται με την θρησκευτική ελευθερία και την συνακόλουθη απόρριψη κάθε μορφής αντίθετων προς αυτή διακρίσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν, αμέσως ή εμμέσως, ιδίως σε παραβίαση της αρχής της Ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) και των γενικών ρητρών του σεβασμού της αξίας του Ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος) και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος).

Χαρακτήρισε τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία, όσον αφορά τα ζητήματα των Μουφτήδων και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, είναι παντελώς έωλα, καθώς το νομικό καθεστώς του Μουφτή ορίζει ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, που κατέχει θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης και διορίζεται με προεδρικό διάταγμα, εκδιδόμενο ύστερα από πρόταση του υπουργού Παιδείας. Κατά συνέπεια δεν είναι μόνο θρησκευτικός λειτουργός.

Είναι και δημόσιος λειτουργός, ο οποίος έχει συγκεκριμένη δικαιοδοσία επί διαφορών οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου, όπως οι διαφορές επί γάμων, διαζυγίων, διατροφών, εποπτειών, κηδεμονιών, χειραφεσίας ανηλίκων, ισλαμικών διαθηκών και εξ αδιαθέτου διαδοχής.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέλυσε τα προβλεπόμενα από την άσκηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και σημείωσε ότι στην διαδρομή των 100 και πλέον χρόνων από την ενσωμάτωσή της η ελληνική -και ευρωπαϊκή πλέον- Θράκη εξελίσσεται ως το πεδίο εκείνο, όπου «η Τουρκία κάνει, δυστυχώς αδιαλείπτως, πραγματική «επίδειξη» της περιφρόνησής της προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αμφισβητώντας προκλητικώς την αλήθεια και εγείροντας, συνεχώς, νέα ζητήματα θεσμικώς και πολιτικώς αδιανόητων διεκδικήσεων».

Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Θράκη υφίσταται τις γραφικές και όχι λιγότερο επικίνδυνες «σουλτανικές» φαντασιώσεις του Ερντογάν, εξάροντας το απαράμιλλο φρόνημα των κατοίκων της Θράκης, και μάλιστα ανεξαρτήτως θρησκεύματος, με το οποίο όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την τουρκική προκλητικότητα

«Βασική Εθνική Θέση μας είναι και το ότι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 -και όλες οι μεταγενέστερες, κάθε μορφής, εκτελεστικές της ρυθμίσεις- δεν επιδέχονται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αναθεώρηση ή τροποποίηση. Άρα, το σύνολο των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λωζάνης αποτελούν -και θ’ αποτελούν και στο μέλλον- το συμπαγές θεσμικό και πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόσον ως προς τα μεταξύ τους σύνορα όσο και ως προς όλα τα επιμέρους ζητήματα, τα οποία εμπίπτουν στο κανονιστικό τους πλαίσιο.

Μάλιστα ο κ. Παυλόπουλος προειδοποιεί ότι εφόσον χρειαστείη Τουρκία θα πάρει την δέουσα απάντηση όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη και κάλεσε την Άγκυρα να κατανοήσει ότι ονόματι της πεμπτουσίας «δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Όπως -ορθώς και δικαίως- επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στην Ρωσία για την εξίσου βάρβαρη εισβολή της στην Ουκρανία, το αυτό πρέπει να συμβεί με την Τουρκία για την συνολική, κατά τ’ ανωτέρω, προκλητική συμπεριφορά της εις βάρος όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά, κατ’ αποτέλεσμα, και εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Διεθνούς Κοινότητας.»