Σε πολύ σκληρές δηλώσεις προχώρησαν, χθες το βράδυ μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, οι συνυποψήφιοί του, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι έκαναν λόγο για «απολίτικη», κενή, «ασόβαρη», ανεύθυνη και... λαϊκίστικη υποψηφιότητα Κασσελάκη, συνθέτοντας έτσι ένα εσωκομματικό κλίμα πρωτόγνωρο για τα πολιτικά ήθη της χώρας μας, αφού παραδοσιακά τις εσωκομματικές «κούρσες διαδοχής» των αρχηγών χαρακτήριζε η ευγενής άμιλλα.

Οι δηλώσεις Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε: «Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο: στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ –η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας– δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Είμαι αναγκασμένος να πω ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο, η έμφαση στην εικόνα, έχουν διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς, έναντι της ουσίας της πολιτικής. Είναι νομίζω προφανές ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

Οι συσχετισμοί στον β’ γύρο και το ενδεχόμενο διάσπασης

Όπως όλα δείχνουν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (που έλαβε το 8,4% των ψήφων) θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου (που έλαβε το 36,21% των ψήφων), ενώ ο Νίκος (που έλαβε το 8,64% των ψήφων) Παππάς μάλλον θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη (που έλαβε το 45,04% των ψήφων), ενώ μεγάλη αγωνία υπάρχει για το πού θα καταλήξει το 1,28% που έλαβε ο Στέφανος Τζουμάκας!

Εύλογα λοιπόν κανείς συνάγει το συμπέρασμα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο, ενώ οι δηλώσεις της αντίπαλης τάσης δείχνουν ότι αφενός η διάσπαση είναι ante portas, αφετέρου θα είναι μεγάλη και στελεχιακά, αλλά και ποσοστιαία. Δεν θα είναι μια ποσότητα αμελητέα, όπως του 2015, όταν έφυγαν Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης. Οψόμεθα.