Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ε.Ι.), το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 23 Νοεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Ε.Ι., Μιχάλης Οικονόμου, χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου και προλόγισε τον ακαδημαϊκό, Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, ο οποίος έκανε μια εξαιρετική ανάλυση των επώδυνων μυοσκελετικών νοσημάτων. Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου των SOS ΙΑΤΡΩΝ, Γεώργιου Θεοχάρη, πάνω στα ανθρωπιστικά αδιέξοδα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.). Το δοξαστικό μέρος του συνεδρίου περιλάμβανε τη βράβευση του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα με διεθνή απήχηση και αναγνώριση, του καθηγητή και ακαδημαϊκού, Γεωργίου Χρούσου. Στην, όπως πάντα, εμπνευσμένη ομιλία του ανέλυσε τη σχέση επείγοντος και στρες, αλλά μερικά μυστικά μακροζωίας.
Στη δεύτερη συνεδρία, παρουσιάστηκαν οι συχνότερες οξείες καταστάσεις στην πόλη, που μας αφορούν όλους. Ο παθολόγος και αναπληρωτής διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στην «Ευρωκλινική», Ιωάννης Σαλπιγκτής, ανέπτυξε την αντιμετώπιση του οξέος κοιλιακού άλγους και τα μυστήριά του, ο καρδιολόγος και διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής, Ηλίας Καραμπίνος μίλησε για το οξύ θωρακικό άλγος και το έμφραγμα, που αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και η SOS νευρολόγος, Ελίνα Κασιώτη, ξενάγησε το κοινό στον λαβύρινθο των οξέων κεφαλαλγιών, συχνά καλοήθεις και σπανιότερα καταστροφικές.
Στην τρίτη συνεδρία, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, υπερασπίστηκε τον προληπτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού και την έγκαιρη φαρμακευτική αντιμετώπιση της γρίπης, ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος και διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο «Ερρίκος Ντυνάν», Ματθαίος Φαλάγγας, προβλημάτισε το κοινό για το πόσο η δοσολογία των αντιβιοτικών πρέπει να σχετίζεται με το βάρος του ασθενούς και ο επίσης λοιμωξιολόγος και αναπληρωτής διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στην «Ευρωκλινική», Πολύδωρος Τόφας, αναφέρθηκε στις τόσο συχνές και βασανιστικές λοιμώξεις του γαστρεντερικού. Εν συνεχεία, η διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου στην «Ευρωκλινική», έβαλε το κοινό στον κόσμο της σύγχρονης διάγνωσης των λοιμώξεων με μοριακές τεχνικές, μέσω των οποίων, εντός λίγων ωρών, επιτυγχάνεται εξακρίβωση του παθογόνου αιτίου μιας λοίμωξης και προτείνεται εξειδικευμένη αγωγή. Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με δύο SOS ιατρούς, τον ορθοπαιδικό χειρουργό, Βασίλειο Φωτόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ορθογηριατρική, μια καινοτόμα αντίληψη που αφορά την ταυτόχρονη, ταχεία και συγχρονισμένη αντιμετώπιση των ηλικιωμένων με κατάγματα από ορθοπαιδικό και γηρίατρο και, τέλος, ο παθολόγος, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ξενάγησε το κοινό σε καινούριες αντιλήψεις παλαιών αντιλήψεων, ότι η πρώτη εντύπωση του γιατρού για την κατάσταση του ασθενούς συσχετίζεται με την καλή ή κακή έκβαση ενός νοσήματος στα Τ.Ε.Π..
Η τέταρτη συνεδρία ξεκίνησε με τον καρδιολόγο, αναπληρωτή διευθυντή στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτη και συγγραφέα, Αθανάσιο Δρίτσα, που μετέφερε το κοινό στον κόσμο της νοσηλείας κατ’ οίκον, όπως θα είναι αυτός στο μέλλον. Ακολούθως, ο διευθυντής της «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.», Χρήστος Τσιαγκανάς, μίλησε για τα συχνότερα νοσηλευτικά περιστατικά κατ’ οίκον, ενώ η τεχνολόγος ακτινολόγος, Εμμανουέλα Σοφικίτου, έδωσε μια εικόνα της μεταφοράς και της ασφάλειας επικοινωνίας των ακτινολογικών απεικονίσεων.
Στην πέμπτη και τελευταία συνεδρία, «Ιατρική με άλλη ματιά», ο ψυχίατρος, διδάσκων ψυχαναλυτής της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, Πρόεδρος του Ιντσιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης S.H. Foulkes και ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», Νικόλαος Λαμνίδης, μίλησε για το αν παθολογικές ψυχιατρικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση του DNA μέσω μηχανισμών μεθυλίωσης (Επιγενετική). Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο χειρουργός και διευθυντής της «ΑΘΗΝΑ ΑΡΩΓΗ-ATHENS ASSISTANCE», Δημήτριος Κολινιάτης, αναλύοντας τον συναρπαστικό κόσμο των αερομεταφορών και της Ταξιδιωτικής Ιατρικής.