Πριν τελειώσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ενώ οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν «κλείσει», σε μια συλλογική προσπάθεια να αναχαιτιστεί το σφροδρό χτύπημα του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει φόβο ότι η Ευρώπη πιθανόν να έρθει αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της νόσου Covid-19 στις αρχές του 2021.
«Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τους θερινούς μήνες, ύστερα από το πρώτο κύμα κορωνοϊού», δήλωσε ο Ντέιβιντ Νάμπαρο, ειδικός εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη διεθνή καταπολέμηση της νόσου Covid-19.
«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα, εάν δεν δράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, θα έχουμε το τρίτο στις αρχές του επόμενου έτους», συμπλήρωσε ο Νάμπαρο.
Σε μια περίοδο που η έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων σε όλο τον κόσμο δεν μοιάζει πλέον ως κάτι μακρινό, τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό ανεβαίνουν δραματικά στην Ευρώπη.
Σε χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία οι αριθμοί των μολύνσεων προκαλούν πονοκέφαλο, ενώ σε χώρες της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, η πανδημία έχει περιοριστεί σημαντικά.
Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna ανακοίνωσαν υψηλή αποτελεσματικότητα άνω του 90% από την τρίτη φάση των δοκιμών, ο εμβολιασμός σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν μοιάζει εφικτός πριν από την άνοιξη του 2021, με την ανοσία της αγέλης να βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι λοιμωξιολόγοι, ανά τον κόσμο, εξακολουθούν να επισημαίνουν πως η τήρηση των μέτρων θα πρέπει να συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2021.
Το δεύτερο κύμα αποδεικνύεται, δε, σφροδρότερο από το πρώτο στην Ευρώπη, όπου τα ημερήσια κρούσματα στη γηραιά ήπειρο ξεπερνούν τα 200.000.
Στην Ιταλία, ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών θυμίζει τα δεδομένα της άνοιξης, καθώς σε ημερήσια βάση 650 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.
Στη Γαλλία τα θύματα καθημερινά κυμαίνονται στα 600 και στην Ισπανία στα 260, με τον αριθμό των κρουσμάτων πάντως να παρουσιάζει πτώση και στις δύο χώρες.
Σε Γαλλία και Βρετανία, που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε lockdown, σχεδιάζεται χαλάρωση μέτρων τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ θα ζητήσει συναίνεση για αυστηροποίηση των περιορισμών.