Την πεποίθηση ότι ο νέος κορωνοϊός θα εξασθενήσει και θα γίνει μεν πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο παθογόνος, εξέφρασε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής Άννα Παππά, ερωτηθείσα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, με θέμα το βραβευμένο σύστημα EYWA, για τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής ΧΕ.

«Γενικά ο ιός είναι πανέξυπνος. Το έχουμε δει πλέον ότι κάνει διάφορες προσπάθειες για να μεταδίδεται πιο εύκολα και να βρίσκει τροφή, να πολλαπλασιάζεται. Αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι με αυτές τις μεταλλάξεις να είναι μεν πιο μεταδοτικός αλλά να μην είναι παθογόνος για τον άνθρωπο. Έτσι, πιστεύουμε ότι θα εξασθενήσει σιγά σιγά, γιατί μολύνοντάς μας θα αποκτούμε μεν αντισώματα αλλά δεν θα έχουμε έντονα συμπτώματα», πρόσθεσε η κ. Παππά.

Χαρακτηριστική μείωση παρατηρείται σήμερα στην παρουσία του κορωνοϊού στα λύματα, ανάφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό εκφράζεται και με τη μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

«Ναι μεν υπάρχουν κρούσματα, αλλά αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα και ακούμε συνέχεια είναι ότι πολλοί συνάνθρωποί μας κάνουν ράπιντ τεστ και βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν τον δηλώνουν γιατί δεν έχουν συμπτώματα», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνοντας ότι κακώς δεν το δηλώνουν και ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει ένα συνολικό monitoring.