«Crash test» θα αποτελέσει η πορεία των εμβολιασμών τον Αύγουστο για την κυβέρνηση, η οποία πλέον σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το φθινόπωρο, όταν δηλαδή όλοι οι πολίτες θα έχουν επιστρέψει στη βάση τους και ένα νέο σχολικό έτος θα ξεκινά αυτή τη φορά χωρίς τηλεκπαίδευση.
Άλλωστε η γραμμή της κυβέρνησης είναι σαφής. Το γενικό lockdown αλλά και η τηλεκπαίδευση είναι οριστικά εκτός σχεδίων με το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους. H κυβέρνηση ψάχνει δικλείδες ασφαλείας προκειμένου οι ανεμβολίαστοι να μην πυροδοτήσουν ένα… νέο εργαστήριο μεταλλάξεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του MEGA, το επικρατέστερο πλάνο που «ζυμώνεται» στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η επιβολή rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους προκειμένου αφενός να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους, και συγκεκριμένα σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, και αφετέρου να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Κι ενώ το πρώτο σκέλος ήδη εφαρμόζεται, καθώς για να εισέλθει ένας ανεμβολίαστος σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να έχει περάσει από εργαστηριακό έλεγχο για τον Covid εντός των 48 ωρών, φαίνεται πως αυτό θα επεκταθεί και στους εργασιακούς χώρους, με την κυβέρνηση να βάζει «στοπ» σε όσους μη εμβολιασμένους θέλουν να εργάζονται δίπλα σε όσους έχουν εμβολιαστεί ήδη.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το σύνολο των αποφάσεων θα ληφθεί εντός του Αυγούστου κι ότι θα προηγηθεί η μελέτη των προτάσεων που θα καταθέσει η Επιτροπή των ειδικών. Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφού έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής και ως εκ τούτου και οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν στέκονται πλέον ιδιαίτερα μόνο στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά και στο πως θα πειστεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος να εμβολιαστεί.
Η πίεση που θα ασκηθεί προκειμένου να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν θα είναι και οικονομική. Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (κάτι που παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (όχι εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πιο δυσάρεστες καταστάσεις.
Το άλλο σενάριο είναι αυτό του υποχρεωτικού ελέγχου με rapid τεστ ή self τεστ τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, μια ιδιαίτερα «ακριβή» διαδικασία για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί. Εκτιμούν έτσι στην κυβέρνηση ότι μπορούν να πειστούν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, κι από την άλλη, με τα μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό να μειωθεί η διασπορά του ιού.