Αρχισε σήμερα στο Παρίσι, στο πανεπιστήμιο Paris-Dauphine, το 5ο παγκόσμιο συνέδριο των σχολών δημοσιογραφίας και στο επίκεντρό του βρίσκεται το ερώτημα «πώς μπορούμε να διδάξουμε καλύτερα τη δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα σε πλήρη αποδιοργάνωση;».
Για τη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, «έχει ουσιαστική σημασία η εκπαίδευση των δημοσιογράφων να εξελίσσεται απέναντι στις προκλήσεις του αύριο», όπως ευχήθηκε στην ομιλία της με την οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Στο 5ο παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο οργανώνεται για πρώτη φορά στη Γαλλία, συμμετέχουν 500 εκπαιδευτικοί και ερευνητές 70 εθνικοτήτων, οι οποίοι θα συζητήσουν τις «πρωτοφανείς» προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία, όπως υπογράμμισε ο Πασκάλ Γκενέ, διευθυντής του Πρακτικού Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας, που συντονίζει το συνέδριο.
Οι μελλοντικοί δημοσιογράφοι και οι καθηγητές τους αντιμετωπίζουν νέες τεχνολογικές προκλήσεις, όπως για πράδειγμα τη μαζική διάδοχη των fake news (ψευδείς ειδήσεις) ή των «deep fakes», δηλαδή των βίντεο που έχουν υποστεί επεξεργασία η οποία επιτρέπει στον χρήστη να κάνει μια προσωπικότητα να λέει ό,τι θέλει αυτός, αλλά επίσης ζητήματα δεοντολογίας.
Οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν αύριο, Τετάρτη, στο δημαρχείο του Παρισιού μια επικαιροποίηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Αρχών της Δημοσιογραφίας, που είχε παρουσιασθεί το 2009 στη Σιγκαπούρη.
Η επικαιροποιημένη διακήρυξη θα επιμείνει στην ανάγκη για «απόλυτη ελευθερία της εκπαίδευσης στη δημοσιογραφία» σ’ ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε ο Πασκάλ Γκενέ.