Η δήλωση του επικεφαλής των μελών της επιτροπής ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από τις ελληνικές αρχές, έβαλε τέλος στην προσπάθεια κομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός φαινομένου με διεθνείς προεκτάσεις.

 

Γράφει ο Τάσος Ευαγγελίου

 

Με έναν ηχηρό τρόπο η PEGA κατεδάφισε το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από τις ελληνικές αρχές καλωσορίζοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη λήψη μέτρων και την προώθηση νέας νομοθεσίας τόσο σε ό,τι αφορά τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ όσο και την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που αγγίζει και ξεπερνά όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Η αήθης επιχείρηση λάσπης που είχε στηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ταύτιση του παράνομου λογισμικού και των νομίμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ έπεσε στο κενό μετά τη διαπίστωση των μελών της επιτροπής PEGA. Η δήλωση του επικεφαλής των μελών της επιτροπής ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις για χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης από τις ελληνικές αρχές, έβαλε τέλος στην προσπάθεια κομματικής και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης ενός φαινομένου που πλήττει πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ.

 

Ενδελεχής διερεύνηση

Ο Γερούν Λενάερς ήταν σαφής. Διευκρινίζοντας πως μένει να διερευνηθούν ενδελεχώς οι καταγγελθείσες περιπτώσεις, σημείωσε:

  • Δεν υπάρχουν αποδείξεις χρήσης κακόβουλου λογισμικού από τις ελληνικές αρχές.
  • Δεν υπάρχει σύγκριση ως προς το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου με κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Καλωσόρισε δε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για τους όρους των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων καθώς και να υπάρξει ισχυρότερη δικαστική εποπτεία.

«Είμαι», είπε, «ικανοποιημένος γιατί, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας συνεργάστηκαν ενεργά με την PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που σκοπεύουν να κάνουν προκειμένου να ενισχυθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ΕΕ. Στην Ελλάδα θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση τους επόμενους μήνες. Ανυπομονούμε να δούμε συγκεκριμένη νομοθεσία και πολιτικές να τίθενται σε εφαρμογή».

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της PEGA είναι αυτός που είχε εγκαλέσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ζητώντας του να μην υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση της επιτροπής και του ρόλου που έχει αναλάβει με εντολή της Κομισιόν αναφορικά με τη διερεύνηση της ύπαρξης και λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης στις χώρες της ΕΕ συνολικά.

Ακόμη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ μένει εκτεθειμένος. Και μπορεί η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιντ Βελντ να έκανε τα πάντα για να πείσει περί την ορθότητα των καταγγελιών των στελεχών του, αναγκάστηκε όμως και η ίδια να παραδεχθεί –μετά την πίεση της Ελίζας Βόζεμπεργκ, της Ελληνίδας ευρωβουλευτού και μέλος της PEGA, ότι δεν διαθέτει στοιχεία για αυτά που υποστηρίζει.

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής προκάλεσε ερωτήματα. Το αφήγημά της περιλάμβανε θεωρίες συνωμοσίας και δημοσιεύματα που βάλλουν κατά της κυβέρνησης χωρίς το παραμικρό στοιχείο, φτάνοντας στο σημείο να αναφέρεται σε σχέσεις μεταξύ προσώπων. Ακόμη και τον Ανδρέα Λοβέρδο επικαλέστηκε για να δείξει πως υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και δίαυλοι, με αποτέλεσμα να εκτεθεί η ίδια, η οποία δείχνει να ασχολείται ιδιαίτερα με την Ελλάδα και να εμπλέκει στην υπόθεση δημοσιογράφους (που δεν κατονομάζει) και οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, ασχολούνται με το… μεταναστευτικό και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούνται!

Η ουσία είναι ότι η πολυδιαφημισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσία της PEGA στην Ελλάδα κατέληξε σε ένα ακόμη φιάσκο ως προς τα αφηγήματα που στήνει. Φιάσκο που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να κατηγορήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη πως τα βρήκε με την κυβέρνηση γι’ αυτό δεν συνάντησε τα μέλη της επιτροπής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταματήσει τον πόλεμο λάσπης ούτε ότι δεν θα αναζητήσει άλλους δρόμους για να περάσει την εμφυλιοπολεμικού τύπου διχαστική λογική της.