Την ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφει η ελληνική οικονομία στη σκιά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), η οποία προβλέπει ανάπτυξη 7,1% του ελληνικού ΑΕΠ για τη φετινή χρονιά έναντι 4,3% που προέβλεπε προηγουμένως.
Πρόκειται για πρόβλεψη που υπερβαίνει ακόμη και αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ανέβαζε τον πήχη της φετινής ανάπτυξης στο 6,1%. Σύμφωνα με την έκθεση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος χάρη στην αναθέρμανση της εγχώριας ζήτησης και στην καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της τουριστικής σεζόν.
Η ανάκαμψη που παρατηρείται έχει πρακτικό και ουσιαστικό αποτύπωμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Κάτι που παρατήρησε σε σχετική τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας ειδική μνεία στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Είναι ενδεικτικό πως και η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις που αφορούν στο μέτωπο της απασχόλησης εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, περιμένει υποχώρηση της ανεργίας από το 15,3% το 2021 στο 15% το 2022 και στο 14,5% το 2023.
Η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία, η οποία σύμφωνα με κάποιους αναλυτές αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά «τύπου V» διευρύνει τις δυνατότητες του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά στη παροχή πρόσθετης στήριξης των νοικοκυριών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη και κάποιας έκπληξης είτε με τη μορφή κάποιου εφάπαξ βοηθήματος σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων, όπως οι υγειονομικοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι είτε με τη μορφή της πρόσθετης ενίσχυσης στους πληττόμενους κλάδους.
Να σημειωθεί πως πριν από μερικά 24ωρα, το υπουργείο Ενέργειας αύξησε την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στα 39 ευρώ τον μήνα και στα 45 ευρώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, επιστρατεύοντας επιπλέον πόρους, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια. Συγκεκριμένα, για τη χρηματοδότηση της παραπάνω παρέμβασης, η κυβέρνηση αύξησε τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στα 620 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2021 ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη του κόστους, τονίζοντας παράλληλα πως θα παρέμβει εκ νέου εφόσον χρειαστεί.
Στον αντίποδα, πηγή προβληματισμού αποτελεί ο πληθωρισμός παρότι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο παροδικό και πως θα υποχωρήσει μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας είπε πρόσφατα ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει ανοδική τάση του πληθωρισμού και το επόμενο δίμηνο και πιθανόν να περάσουμε το 4%, επισημαίνοντας ωστόσο πως η ενεργειακή κρίση θα είναι παροδική και φαίνεται ότι θα μειώνεται η έντασή της τους πρώτους μήνες του 2022.
Την ίδια στιγμή και η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει σειρά κινδύνων στον δρόμο της «ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ως μέρος των μέτρων στήριξης, στις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και στην εκκρεμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για την αναδρομική αποζημίωση για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εποχικά επιδόματα. Περαιτέρω κίνδυνοι, σύμφωνα με την Κομισιόν, σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δυο χρόνια στο 5,2% για το 2022 (από 6% προηγουμένως) και στο 3,6% το 2023.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με την πιθανή λήψη πρόσθετων μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά θα ληφθούν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες μετά την αξιολόγηση των στοιχείων του Νοεμβρίου και την πορεία των εσόδων από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τα βλέμματα στρέφονται και στην κατάθεση του τελικού προϋπολογισμού την επόμενη Παρασκευή, όπου αναμένεται να φωτισθούν αρκετές πτυχές των κυβερνητικών προθέσεων…
Πηγή: Τα Νέα