Είναι τουλάχιστον αστείο στις μέρες που ζούμε να πρέπει να αναφερθούμε σε εκείνα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Εν τέλει αποδεικνύεται πως αυτονόητο δεν υπάρχει, καθώς αυτό άπτεται της ικανότητας που έχει καθένας να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Το αυτονόητο λοιπόν είναι πως θα πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις. Μάλιστα ακριβώς για αυτό η κυβέρνηση επέβαλλε περιορισμό στις μετακινήσεις. Και όμως, ένας τομέας της οικονομικής δραστηριότητας επιβάλλει την μετακίνηση! Οι τράπεζες! Πώς;

Για αρχή για την πληρωμή δόσης δανείου. Πρόκειται για εκείνους τους δανειολήπτες οι οποίοι προσέφυγαν στον Νόμο Κατσέλη, δικαιώθηκαν και πληρώνουν πλέον το ποσό που όρισε το δικαστήριο. Αυτοί λοιπόν δεν μπορούν να πληρώσουν μέσω web banking αλλά υποχρεούνται να περιμένουν στον γκισέ άπαξ μηνιαίως. Αυτό συνεχίζεται και τώρα. Καμία διαφορετική ενημέρωση δεν υπάρχει. Και αυτό μοιάζει τουλάχιστον τιμωρητικό μολονότι η δικαιολογία είναι άλλη. Σε κάθε όμως περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν στρατηγική προς αυτό για την προστασία τόσο των πελατών τους όσο και των υπαλλήλων τους.

Στο γκισέ όμως οδηγεί τους καταναλωτές και για μια σειρά από άλλες πληρωμές. Όχι γιατί δεν μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου, αλλά γιατί άγνωστο για ποιο λόγο, οι τράπεζες έχουν επιλέξει να τις χρεώνουν. Αυτό ενώ έχουν κάνει σαφές πως θα περιορίσουν και τα καταστήματα και τα ταμεία που θα υπάρχουν ανά κατάστημα με στόχο να περιορίσουν και τα κόστη. Εδώ όμως προκύπτει μια εξίσωση η οποία δεν λύνεται. Μείωση κόστους μέσω μείωσης καταστημάτων (λειτουργικά έξοδα, μείωση προσωπικού κ.ά.), λιγότερα ταμεία (μείωση προσωπικού) αλλά παρόλα αυτά επιβολή τελών για πληρωμές μέσω web banking. Αυτό μόνο διεστραμένος νους θα μπορούσε να το σκεφθεί. Ας σημειωθεί εδώ πως το ΚΙΝΑΛ και ο Μιχάλης Κατρίνης έχουν υποβάλλει και σχετική ερώτηση ζητώντας να ανασταλεί αυτή η χρέωση.

Εκτός όμως από αυτά έρχεται και η παράνοια της κάθε τράπεζας ξεχωριστά για να δοκιμάσει τα όρια της λογικής.

Σε δελτίο τύπου της Ένωσης Τραπεζών (19/3) διαβάζουμε:  «Οι ελληνικές τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εξακολουθούν να συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές και λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και το μετριασμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.

Ως εκ τούτου σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σύσκεψης με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ Χ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί και δίνεται  για φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων, και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία των άμεσα πληγέντων, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη  θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών».

Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να είναι διαφορετική σύμφωνα τουλάχιστον με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως υποστηρίζουν δανειολήπτες επικοινώνησαν με τα καταστήματα που εξυπηρετούνται και οι εκεί υπάλληλοι δεν δήλωσαν άγνοια αλλά ξεκάθαρα διέψευσαν την απόφαση αυτή.

Πρόκειται για τις ίδιες τράπεζες που έχουν πολλάκις διασωθεί από την ελληνική πολιτεία γιατί τα διακοποδάνεια που μοίραζαν χωρίς κριτήρια έπεσαν στα βράχια. Πρόκειται για τις ίδιες τράπεζες που άλλοτε «χάριζαν» δόσεις καθώς είχαν προλάβει να τις εισπράξουν με άλλον τρόπο.

Μήπως ήρθε η ώρα οι τράπεζες να συμβάλλουν επί της ουσίας ακόμα και με δική τους ζημία στην στήριξη των καταναλωτών; Και αν οι τράπεζες αδυνατούν να συμπεριφερθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, μήπως στις συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει;

Κ.Π.