Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για τη συμφωνία συγκρότησης δύο νέων κοινοπραξιών της Lamda Development με μεγάλους εγχώριους και διεθνείς ομίλους που προέρχονται τόσο από τον χώρο των ακινήτων όσο και των θεσμικών επενδυτών, με αντικείμενο την ανάπτυξη δύο νέων έργων στο Ελληνικό.
Το ένα έργο αφορά το ψηλό κτίριο ειδικής σχεδίασης, ύψους έως και 150 μέτρων, πλησίον της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, η χρήση του οποίου προορίζεται να είναι κατά το ήμισυ χώροι γραφείων και άλλων εμπορικών χρήσεων και κατά το άλλο ήμισυ ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» για το πιο ώριμο από τα δύο project, για το οποίο εκδηλώνουν ενδιαφέρον μεγάλα ονόματα του real estate και των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Το δεύτερο project αφορά το επίσης ψηλό κτίριο που θα φιλοξενήσει διαμερίσματα και το οποίο είναι χωροθετημένο πλησίον του παραλιακού μετώπου και της μαρίνας.
Το μοντέλο για τον σχηματισμό των δύο κοινοπραξιών για την ανάπτυξη αυτών των δύο κτιρίων είναι το ίδιο με αυτό το οποίο εφαρμόστηκε στη συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη των δύο ξενοδοχείων και των κατοικιών γύρω από αυτά. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα από κοινού με την ΤΕΜΕΣ ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα συμμετέχουν οι όμιλοι της ΤΕΜΕΣ και της Lamda Development, σε ποσοστό 70% και 30% αντιστοίχως.
Τα ποσοστά συμμετοχής της Lamda στις δύο άλλες κυοφορούμενες κοινοπραξίες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Πάντως, στη διαδικασία αυτή η Lamda έχει επιστρατεύσει ως συμβούλους την εταιρεία ακινήτων Savills και τον οίκο Deloitte. Οι δύο τους έχουν ομαδοποιήσει τα projects και έχουν διαθέσει σε όσους συμμετέχουν στη διαδικασία το σχετικό ενημερωτικό υλικό. Ορισμένοι εκ των ενδιαφερομένων βρίσκονται ήδη σε πιο προχωρημένες συζητήσεις.
Η «Κ» πληροφορείται πως όλες σχεδόν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) έχουν ζητήσει στοιχεία αλλά και πολλοί μεγάλοι διεθνείς οίκοι που είτε είναι στην Ελλάδα είτε εξετάζουν το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά. Ενδεικτικά αναφέρεται η Prodea Investments και η Orilina, της οποίας μάλιστα ο βασικός μέτοχος, το επενδυτικό κεφάλαιο Brevan Howard, απέκτησε τον Ιούλιο και ποσοστό της τάξεως του 6,36% του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development.
Επίσης, στη διαδικασία ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και μεγάλοι ξένοι οίκοι ακινήτων, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται η βρετανική Brook Lane Capital, που αγόρασε πέρυσι από την Alpha Bank ακίνητα του ομίλου Βωβού και η αμερικανική Hines, ιδιωτική εταιρεία που αγοράζει και αναπτύσσει ακίνητα, η οποία έχει αποκτήσει σειρά ελληνικών ξενοδοχείων όπως το Grand Hyatt αλλά και εμπορικών αναπτύξεων.
Ο Paul Gomopoulos, senior managing director της Hines για την Ελλάδα, μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Capital Link Invest in Greece Forum δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της χώρας και ειδικότερα του τουρισμού, σημειώνοντας πως μετά την πανδημία στα ταξίδια «δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν και πως η αγορά θα βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα».
Ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος της Orilina Properties, στο ίδιο Forum επεσήμανε πως στην Ελλάδα ο τομέας των γραφείων θα μπορούσε να προσφέρει σταθερές επενδυτικές επιλογές ειδικά σε ακίνητα πρώτης κατηγορίας με καλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Και εξήγησε εμμέσως πλην σαφώς, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Ελληνικό:
«Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ακινήτων της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για το παγκόσμιο κεφάλαιο, καθώς η Ε.Ε. προσφέρει σημαντική υποστήριξη μέσω επενδύσεων σε υποδομές και δανείων, ενώ η κυβέρνηση τα απορροφά με γρήγορο ρυθμό, γεγονός που με τη σειρά του επιταχύνει την ανάκαμψη στις αγορές ακινήτων και η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια πολύ χαμηλά. Ως αποτέλεσμα, οι πολύ υψηλότερες αποδόσεις ακίνητων γίνονται πλέον πιο ελκυστικές για τους θεσμικούς επενδυτές. Η στρατηγική τοποθεσία της Ελλάδας, το λογικό κόστος και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό αρχίζουν να προσελκύουν πολυεθνικές εταιρείες».
10.000 κατοικίες
Η παραχωρησιούχος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, Lamda Development, έχει προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς πολλές εκ των απαραιτήτων εργασιών, ενώ έχει κάνει πρόοδο και στο μέτωπο της εκπόνησης μελετών και διαγωνισμών για την επιλογή αρχιτεκτόνων για τις οικιστικές ανάπτυξης της πρώτης πενταετίας. Αυτά αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλός της Οδυσσέας Αθανασίου μιλώντας στο Capital Link Invest in Greece Forum που έγινε στα μέσα της εβδομάδας.
Επιπλέον, σημείωσε πως το επιχειρηματικό σχέδιο της Lamda για την αξιοποίηση του Ελληνικού κατά τη διάρκεια των επόμενων 15-20 ετών περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την ανέγερση περίπου 10.000 κατοικιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, όπως ο πύργος-συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου και ο πύργος κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο, πλησίον της μαρίνας του Αγ. Κοσμά. Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα δύο projects τα οποία θα γίνουν από τις κοινοπραξίες που συζητούν αυτή την περίοδο.
Πηγή: kathimerini.gr