Στον Άρειο Πάγο προσφεύγουν άμεσα οι συγγενείς των 25 νεκρών και των δεκάδων τραυματιών από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, στις 15 Νοεμβρίου 2017, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, σύμφωνα με την οποία καταδίκη έλαβαν μόλις τρεις από τους επτά κατηγορούμενους εξ αμελείας και διά παραλείψεως, με ποινές φυλάκισης από 14 έως 18 μήνες με αναστολή.
Μετά την έκδοση τελεσίδικης απόφασης στις 29 Οκτωβρίου, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων ανέμεναν την καθαρογραφή της απόφασης, για να περάσουν το κατώφλι του Αρείου Πάγου και να ζητήσουν από την Εισαγγελία την άσκηση του έσχατου ένδικου μέσου, δηλαδή την αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου που, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν αποτελεί δίκαιη κρίση και δεν επιφέρει δικαίωση στους παθόντες.
«Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε “η κακιά στιγμή”. Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη και άδικη αυτή απόφαση, ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν», αναφέρει στο «Μανιφέστο» ο Δημήτρης Σκύφτας, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων.
Επειδή ο χρόνος εξαντλείται, καθώς τον Νοέμβριο του 2025 τα αδικήματα παραγράφονται για τους καταδικασμένους, οι περίπου 20 δικηγόροι της υπόθεσης αναμένεται μέχρι τέλος του έτους να υποβάλουν κοινή αίτηση προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας την αναίρεση της δικαστικής απόφασης.
Τι αναφέρει η απόφαση
Το «Μανιφέστο» παρουσιάζει την υπ’ αριθμόν 4612/2024 καθαρογραμμένη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας, που εκδόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου και αριθμεί 2.425 σελίδες.
Για το πλημμέλημα της πλημμύρας εξ αμελείας και διά παραλείψεως, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τρεις από τους επτά κατηγορούμενους, που απέμειναν στο εδώλιο μετά την πρωτόδικη αθώωση των υπολοίπων 13 κατηγορουμένων. Πρόκειται για την πρώην δήμαρχο Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Ελευσίνας και την υπάλληλο της Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη για την προστασία των ρεμάτων.
Αντίθετα, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για τα πιο σοβαρά αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια, κρίνοντας ότι «οι θάνατοι των εννέα ανθρώπων και οι σωματικές βλάβες δύο, που εντός της πόλης προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά ύδατα του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, δεν βρίσκονται σε άμεση αιτιότητα με τα τέσσερα αυθαίρετα κτίσματα στην περιοχή επέκτασης του σχεδίου της πόλης».
Αντίστοιχα, για τις επιχωματώσεις και τα αυθαίρετα στο δεύτερο μπαζωμένο ρέμα της περιοχής, το ρέμα Σούρες, οι εφέτες αποφάσισαν ότι «η συμβολή των προαναφερόμενων αυθαίρετων κατασκευών και επιχωματώσεων στο ρέμα Σούρες, στη Β-ΒΑ πλευρά της πόλης, τοπικά ήταν πολύ σημαντική.
Τοπικά, τα αυθαίρετα αυτά προκάλεσαν την προπεριγραφείσα πλημμύρα του ρέματος Σούρες στην Ε.Ο. και τις εκατέρωθεν αυτής περιοχές, στις οποίες τα πλημμυρικά ύδατα δεν θα είχαν επεκταθεί χωρίς την εκτροπή τους από τα εν λόγω αυθαίρετα. Από τη συγκεκριμένη πλημμύρα προκλήθηκε κίνδυνος για απροσδιόριστο αριθμό ξένων πραγμάτων αλλά και για ανθρώπους, πεζούς ή εποχούμενους», γι’ αυτό και καταδίκασαν τους τρεις κατηγορούμενους για το αδίκημα της πλημμύρας.
Η πρωτοβουλία της ΝΔ
Οι δικαστές στην πολυσέλιδη απόφασή τους κάνουν ειδική μνεία στην τεχνική έκθεση που συντάχθηκε, αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν στη φονική πλημμύρα με τα 25 θύματα. Η εκπόνησή της ξεκίνησε μόλις μία ημέρα μετά τις τραγικές απώλειες, με πρωτοβουλία του τότε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αν και δεν ήταν κατηγορούμενοι για την υπόθεση, οι εφέτες καταλογίζουν ευθύνες στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που όφειλαν να προειδοποιήσουν τον κόσμο για το επερχόμενο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Επίσης, κάνουν ειδική μνεία στις παραλείψεις Αστυνομίας και Τροχαίας να λάβουν τα αναγκαία κυκλοφοριακά μέτρα για την προστασία των πολιτών.
Κατά την πρωτόδικη απόφαση, είχαν κριθεί αθώοι κατά πλειοψηφία δεκατρείς κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών είχε ασκήσει έφεση κατά των αθωώσεων, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο την έκρινε εκπρόθεσμη κι έτσι τελικώς στο εδώλιο κάθισαν μόλις επτά κατηγορούμενοι (αρχικώς οκτώ, ο ένας απεβίωσε).