«Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έχουν αναφερθεί σε τέτοια “μεθοδολογία” που έχει να κάνει με τον κ. Παππά και τον κ. Καλογρίτσα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, με φόντο το ντόμινο αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση Καλογρίτσα.
Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να ελέγχονται οι καταγγελίες. Είναι λάθος να υπάρχει όλη αυτή η μεθοδολογία. Να βγαίνει ένα e-mail που όποιος το διαβάζει, είναι προβληματικό. Γιατί μιλάει για τρία εκατομμύρια που θα πάνε στα Εμιράτα και θα γυρίσουν στο “τοπικό”. Το “τοπικό” εμένα με παραπέμπει ότι θα γυρίσουν από εκεί που ξεκίνησαν. Εμείς είμαστε το “τοπικό” και το Champions League ήταν τα Εμιράτα». «Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να διερευνηθούν», αιτήθηκε ο κ. Πλεύρης, όταν μάλιστα «χρησιμοποιούνται κωδικές ονομασίες, οπότε οι κωδικές ονομασίες όπως ξέρετε δεν χρησιμοποιούνται για νόμιμες πράξεις».
Ειδικά για το «White House», εκτίμησε πως «είναι κάτι πάρα πολύ πειστικό ότι αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με το Μέγαρο Μαξίμου» και πρόσθεσε για την επίμαχη σύμβαση ότι «είναι κλασική περίπτωση χρήσης κωδικών ονομασιών και κλασική περίπτωση διαδρομής χρήματος».
Εστιάζοντας σε πτυχές της υπόθεσης, παρατήρησε ότι «πρώτα από όλα έχουμε μια ταυτότητα ποσού. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα σημείο. Το δεύτερο σημείο είναι ότι προφανώς – αν κάποιος δει και τους χρόνους – που γίνονται όλα αυτά, μπορεί να δει και τη χρονική συνέχεια», σχετικά δηλαδή με τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. «Αν από την πορεία μπορεί να φανεί ότι δεν είχε αναλάβει κανένα έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η ΤΟΞΟΤΗΣ του κ. Καλογρίτσα και το συμφωνητικό είναι εικονικό, τότε είναι προφανές ότι αυτά τα τρία εκατ. πήγανε για μια άλλη δράση. Αν αυτή η άλλη δράση συμπίπτει με τους διαγωνισμούς, συμπίπτει με το ίδιο ποσό και συμπίπτει ενδεχομένως με χρήση αυτού του ποσού σε άλλες δραστηριότητες – τελικά δεν πήρε άδεια ο κ. Καλογρίτσας – φαντάζομαι ότι είναι εύκολη η διαδρομή να φανεί, αφού έχεις βρει την έναρξή της», σχολίασε.
«Να μην φαίνονται οι μέτοχοι»
Ερωτηθείς για τους λόγους που περιγράφεται ως ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία των χρημάτων η Κύπρος, «πρώτα από όλα, πάνε στα Αραβικά Εμιράτα όπου εκεί, όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατος ο όποιος έλεγχος, και γυρνάνε στην Κύπρο, όπου είναι νόμιμες οι εταιρίες οι κυπριακές, αλλά έχουν ακόμη καθεστώς, στο οποίο να μην φαίνονται οι μέτοχοι της εταιρίας που μπαίνουνε τα χρήματα», απάντησε σχετικά.
«Δαιδαλώδης διαδρομή»
Αναφερόμενος περαιτέρω στο νομικό καθεστώς της Κύπρου, επισήμανε ότι οι κυπριακές εταιρίες «δεν είναι ακριβώς offshore, γιατί offshore δεν υπάρχουν πια, αλλά δεν βρίσκεται η ταυτότητα, έχει ένα τέτοιο πλεονέκτημα (η Κύπρος) και ενδεχομένως, όπως καταλαβαίνετε μια σύμβαση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με Κύπρο στον τρόπο που θα μεταφερθούν τα χρήματα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαδρομή, σε αντίθεση με το αν ήταν χρήματα που θα φεύγανε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα μπαίνανε σε ελληνική τράπεζα -που αμέσως θα βαρούσε καμπανάκι στην ελληνική τράπεζα βάσει ποιας σύμβασης μπήκανε τα χρήματα αυτά – και θα ασχολούνταν η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος». «Οπότε, η όλη αυτή, δαιδαλώδης πορεία μπορεί να διευκολύνει το να μη φανεί η ακριβής διαδρομή» δήλωσε.
Στηριζόμενος στα στοιχεία, παρέθεσε μια σειρά από ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, «γιατί, αν ήταν καθαρή σύμβαση έργου, για ποιο λόγο να μην έλεγε ο τάδε με τον τάδε, πάρε τα χρήματα; Εδώ πέρα το ερώτημα είναι μήπως σε αυτά τα χρήματα μπλέκονται και άλλα άτομα και δεν ξέρουμε τι χρήματα φτάσανε ακριβώς και μήπως έγινε σπάσιμο στην Κύπρο; Δεν πρέπει, λοιπόν, όλο αυτό το πράγμα να διερευνηθεί; Γιατί προκύπτει ότι δεν πήγαν στη CCC, σωστά;».
«Τελικά προκύπτει οποιονδήποτε λόγο ότι αυτά τα χρήματα δεν επιστράφηκαν στη CCC και άρα αυτά τα χρήματα κάπου βρίσκονται ή βρέθηκαν», συμπέρανε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αποκάλυψη νέου e-mail σήμερα από την αλληλογραφία των δύο εταιριών. «Εγώ φαντάζομαι στην πορεία ότι όλο αυτό θα ξετυλιχθεί. Παρέμβαση εισαγγελέα είναι με έναν ξεκάθαρο τρόπο θεωρώ και με την μήνυση που έχει γίνει και κατά την άποψή μου και αυτεπαγγέλτως με όλα αυτά τα στοιχεία που έχετε δημοσιεύσει σήμερα και το έχετε και πρώτο θέμα. Θεωρώ ότι εκ των πραγμάτων θα κινηθεί η εισαγγελική έρευνα και αν σε αυτήν την εισαγγελική έρευνα προκύψουν εμπλοκές πολιτικών προσώπων, θα μας έρθει και στη Βουλή. Αν μείνει σε επίπεδο ιδιωτών, θα μείνει στη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε.
Τέλος, τοποθετήθηκε και αναφορικά με το ενδεχόμενο διενέργειας έρευνας και από τη Βουλή. Για την εξέλιξη αυτή, χρειάζεται «να ξεκινήσει μια έρευνα που ξεκινάει τώρα, το ξέρουμε, από την ελληνική Δικαιοσύνη και βάσει αυτής της έρευνας, εάν καταλήξει κάπου αυτή και πέσει πάνω σε πολιτικό πρόσωπο, η Δικαιοσύνη θα στείλει το φάκελο στη Βουλή. Οπότε, τότε γεννάται ένα σημαντικό θέμα: τι θα έχει βρει η Δικαιοσύνη;», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: protothema.gr