Διανύοντας την προεκλογική περίοδο των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών παρατηρώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια τάση διακωμώδησης των υποψηφίων. Αυτό το γεγονός κατά τη γνώμη μου κάτω από το κατά περίπτωση ελαφρύ ή έξυπνο χιούμορ κρύβει και μια ανησυχητική πτυχή.

Με το πέρασμα των χρόνων πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας, ιδιαίτερα νέοι, αποστρέφονται την πολιτική, δεν συμμετέχουν στα κοινά, απαξιώνουν τις διαδικασίες ή ακόμα και τους ίδιους τους θεσμούς. Πρόκειται για κάτι άκρως επικίνδυνο, που σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο οι ακραίες φωνές όχι μόνο να βρίσκουν ολοένα και περισσότερο χώρο, αλλά επιπλέον να ακούγονται όλο και πιο δυνατά.

Για αυτό «μην πυροβολείτε τους υποψηφίους». Αξιολογήστε τους, διαβάστε τα βιογραφικά τους, ακούστε τις απόψεις τους, συζητήστε μαζί τους για τις θέσεις και τα οράματά τους, κρίνετε και επιλέξτε τον καλύτερο κατά τη γνώμη σας να σας εκπροσωπήσει.

Έχοντας υπάρξει και εγώ υποψήφια, ξέρω πως το να εκτεθείς και να ζητήσεις την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί σκέψη, αφοσίωση, δουλειά, χρόνο και κόπο. Ένας υποψήφιος υποβάλλει τον εαυτό και την οικογένειά του σε μια σκληρή δοκιμασία και αυτό δεν είναι υπερβολή. Επίσης σε περίπτωση εκλογής απαιτείται σθένος και εντιμότητα, ώστε να τηρήσει τις υποσχέσεις του και, τέλος, να απολογηθεί αν δεν τα καταφέρει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός της δημοκρατικής πολιτικής ζωής μας. Είναι όμως επίσης παράγοντας της ευημερίας της χώρας μας, της καθημερινότητάς μας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης και του μέλλοντός μας.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέξουμε με νηφαλιότητα, ανθρώπους που έχουν ψηλά στον αξιακό τους κώδικα την προσφορά στον συνάνθρωπο και τον τόπο.

Ας δώσουμε ευκαιρίες και σε νέους ανθρώπους που έχουν δυνατότητες και τη διάθεση να προσφέρουν. Ας επιβραβεύσουμε εκείνους που έχουν παραγάγει έργο, δεν είναι λίγοι αυτοί. Ας επιλέξουμε τους ικανότερους και αξιότερους ανεξάρτητα από το φύλο τους, διότι οι γυναίκες παρά την ποσόστωση υποεκπροσωπούνται. Μεγάλο βήμα για τη δημοκρατία μας είναι πως σταδιακά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας από κοινωνικές ομάδες που βρίσκονταν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής ζητούν πλέον την ψήφο μας και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης μας.

Σίγουρα όλοι και όλες θα βρούμε κάποιον υποψήφιο που θα μας εμπνεύσει. Αν πάλι δεν συμβεί αυτό, πριν από το ισοπεδωτικό όλοι είναι ίδιοι ή τα χιουμοριστικά σχόλια για τον αριθμό των υποψηφίων, μήπως να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να θέσουμε εμείς υποψηφιότητα την επόμενη φορά;

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους υποψήφιους και καλή επιτυχία σε όσους πραγματικά «κατεβαίνουν» για να προσφέρουν στους συμπολίτες και στον τόπο τους.

Πίστη Κρυσταλλίδου
Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ