Με εθνικιστική και λαϊκίστικη ρητορική, ξενοφοβικές αιχμές και ακροδεξιές κορόνες προσπαθούν να μαζέψουν… ψηφαλάκια τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Νατσιός αλλά και ο Βασίλης Στίγκας «παλεύουν» να αποδείξουν ότι είναι πιο πατριώτες από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, μέσω επικλήσεων στην «εθνική κυριαρχία», καταγγελίες για «λαθρομετανάστες» και φυσικά υπαινικτικές κατηγορίες κατά του πολιτικού συστήματος για «προδοσία».
Έχοντας ως όχημα την κινδυνολογία και την προβολή της παραδοσιακής «ελληνορθόδοξης» ταυτότητας ως δήθεν αντίβαρο στις σύγχρονες κοινωνικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, παίζοντας συχνά με τον φόβο, την αγανάκτηση και την ανάγκη για εθνική ανάταση. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες πασχίζουν να προσαρμοστούν σε πολυδιάστατες προκλήσεις, η ρητορική αυτή μοιάζει να αγνοεί την πραγματικότητα, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της πόλωσης.
Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής υπήρξε πεδίο λαμπρό για να ξεδιπλωθεί σε όλο του το μεγαλείο το τάλαντο των ακροδεξιών ρητόρων «υπέρ πίστεως και πατρίδος] - ας δούμε ένα ανθολόγιο εν είδει απολογισμού και συλλογισμού...
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος από το βήμα της Βουλής προχώρησε σε έναν ανέξοδο διαχωρισμό μεταξύ «πατριωτών» και «γκλομπαλιστών», ενώ ζήτησε την κατάργηση της νομοθεσίας για αλλαγή φύλου και γάμο ομοφυλοφίλων. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι «το Ελληνικό Κράτος δεν υπάρχει. Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες, ανήκει στους ξένους», η κατηγορία, άλλωστε, ότι «ξένα συμφέροντα» ελέγχουν την Ελλάδα αποτελούν βασικό στοιχείο ακροδεξιών αφηγημάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Βελόπουλο «η Ελλάδα πρέπει να ανακτηθεί, το κράτος πρέπει να ανακτηθεί, πρέπει να παράγουμε πλούτο για να μπορούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία».
Την ίδια ώρα, το κρεσέντο κατά των ομόφυλων ζευγαριών συνέχισε και ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός. «Θα μείνετε στην ιστορία -αυτό θα μείνει αργότερα, να το θυμάστε αυτό- για το σούπερ πατριωτικό νομοσχέδιο όταν ψηφίζατε τον ψευτογάμο των ομοφυλοφίλων. Γι’ αυτό θα σας γράψει η ιστορία. Να το θυμάστε», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και προσέθεσε: «Προσβάλλατε απροκάλυπτα τον ιερό θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας. Περιφρονήσατε το ευαγγέλιο του Χριστού, περιφρονήσατε την εκκλησία του, περιφρονήσατε τον λαό μας». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ζήτησε την… κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι το χρειαζόμαστε; Τι μήνυμα δίνουμε σήμερα που πολιορκείται η πατρίδα μας από λαθρομετανάστες;».
Ο επικεφαλής της Νίκης στις περισσότερες παρεμβάσεις του χρησιμοποιεί την Εκκλησία αλλά και τον Χριστό έτσι ώστε να διανθίσει τα επιχειρήματά του. Στη Βουλή για να… διανθίσει τον συντηρητικό και θρησκευτικό χαρακτήρα του είπε: «Περιφρονήσατε το ευαγγέλιο του Χριστού, περιφρονήσατε την Εκκλησία του, περιφρονήσατε τον λαό μας».
Τέλος, ο επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας προσπάθησε να δείξει τα… ακροδεξιά του χαρακτηριστικά, όταν υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει καταληφθεί από τους Σκοπιανούς. «Δεχόμαστε πιέσεις από τους Σκοπιανούς που σχεδόν -θα έλεγα- έχουν καταλάβει τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα προσέθεσε ότι «είναι ανήκουστο, στο καλύτερο πανεπιστήμιο της πατρίδας μας, στο κέντρο της Μακεδονίας να γίνονται τέτοιες συζητήσεις [για τη μακεδονική γλώσσα], θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι… απειλή. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ισχυρίστηκε ότι «τα επιδόματα πρέπει να πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στους Έλληνες. Γιατί να τα παίρνει κάποιος άλλος;» ενώ σε κάθε του αναφορά προωθούσε έντονα μια ξενοφοβική προσέγγιση και μια ακατάσχετη κινδυνολογία.
Εν κατακλείδι, η ρητορική των Βελόπουλου, Νατσιού και Στίγκα στη Βουλή κι όχι μόνο αποτελεί τρανταχτό δείγμα μιας ακροδεξιάς ατζέντας που επιχειρεί να αντλήσει πολιτική στήριξη μέσω φόβου, διχασμού και υπερσυντηρητικών θέσεων. Με αναφορές στη θρησκεία, την εθνική κυριαρχία και την «απειλή» των μεταναστών, επενδύουν σε μια αφήγηση που στοχεύει στη συναισθηματική αντίδραση συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων.
Σε μια περίοδο που η κοινωνία ζητά λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, η εμμονή σε διχαστικά αφηγήματα και ακροδεξιές ρητορικές υπονομεύει τη δημόσια συζήτηση, όπως παραδέχονται έμπειροι πολιτικοί παράγοντες. Άλλωστε η περιβόητη «κάτω πλατεία» κόστισε στην Ελλάδα ακριβά. Πλέον το στοίχημα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να εστιάσει σε πολιτικές που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, με προτάσεις που δεν θα υπονομεύουν τη δημοκρατική συνοχή και τη διεθνή εικόνα της χώρας.