Εφ’ όλης της ύλης μίλησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον τηλεοπτικό σταθμό “OPEN” και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη. Πιο συγκεκριμένα για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την πορεία της πανδημίας, είπε: “Νομίζω ότι ξεκινάει πιο αισιόδοξα αυτή η περίοδος, καθώς ήδη από σήμερα αρκετοί περιορισμοί έχουν αρθεί: έχουμε τη διεύρυνση του ωραρίου, επαναφορά της μουσικής στους χώρους εστίασης, μεγαλύτερη πληρότητα σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος. Σιγά-σιγά, δε, έχουμε αύξηση και των τουριστικών ροών και το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού, εκεί όπου υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Για παράδειγμα, στα νησιά μας, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» προχωράει καλά, όχι όμως τόσο καλά όσο θα έπρεπε σε ορισμένα μέρη. Για αυτό με στοχευμένες παρεμβάσεις -μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές- απευθύνουμε ξανά έκκληση στους κατοίκους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε όταν οι τουριστικές ροές θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, όλοι να είναι ασφαλείς.
Από τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, είναι φανερό ότι έχουμε πλέον, ήδη, κάποιες χιλιάδες εμβόλια παραπάνω από τον αριθμό των εμβολίων που γίνονται καθημερινά και, από τις επόμενες εβδομάδες, θα έχουμε αρκετά παραπάνω. Για αυτό και ανοίγουμε τον εμβολιασμό για όλες τις ηλικιακές ομάδες, μένουν ακόμα οι νεότερες ηλικίες και όταν ανοίξει ο εμβολιασμός και για τις ηλικίες αυτές, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πούμε ότι, πραγματικά, όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν, μπορούν πλέον να το κάνουν. Σημασία έχει, πάντως, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, επειδή κάποιοι αναζητούν ένα συγκεκριμένο -για παράδειγμα- εμβόλιο και όχι το γρηγορότερο εμβόλιο. Νομίζω ότι αυτό είναι μία λανθασμένη αντίληψη. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο.”
Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο ίδιος δήλωσε: “Νομίζω ότι είναι σαφές ότι για τους ανθρώπους που υπηρετούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έχουν κάνει το εμβόλιο. Όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν για κάποιους λόγους, θα πρέπει να μετακινούνται από αυτή τη θέση, αυτό είναι ξεκάθαρο. Σε ευρύτερες υπηρεσίες -είτε του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα- πράγματι θα πρέπει να κάνουμε χρήση όλων των ευελιξιών και οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους και για τους γύρω τους -ή και για τους πελάτες τους ακόμα- να εμβολιαστούν, θα πρέπει να μετακινούνται σε κάποια άλλη θέση. Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ μιας «σκληρής» άποψης περί απόλυσης, για παράδειγμα, ούτε και η Κυβέρνηση είναι. Το υφιστάμενο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, πάντως, οι αλλαγές οι οποίες έρχονται και οι οδηγίες που βλέπουμε ότι ακολουθούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και παντού στον κόσμο, δείχνουν ότι τέτοια θέματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με ευελιξία. Βασική προϋπόθεση είναι, ωστόσο, να δείχνουμε μία αποφασιστικότητα από πλευράς πολιτείας, γιατί αυτό είναι, τελικά, που περιμένουν και οι πολλοί. Καθώς οι πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να εμβολιαστούν.
Νομίζω ότι ορθά η συζήτηση έχει ξεκινήσει, εδώ και καιρό -έχει ξεκινήσει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό- έτσι ώστε να ξέρουν όλοι τι τους ξημερώνει. Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο φθινόπωρο και να ρισκάρουμε να «κυλίσουμε» πίσω. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το καλοκαίρι που είναι πιο ήπια η μετάδοση του ιού, τώρα που έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων, προκειμένου να χτίσουμε το τείχος ανοσίας που θα απομακρύνει οποιαδήποτε σκέψη για οποιοδήποτε πισωγύρισμα. Και σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις έγκαιρα, ώστε να ξέρουν όλοι τι πρέπει να γίνει από το φθινόπωρο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους και η συζήτηση αυτή νομίζω ότι βοηθάει όλους, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνεται με «ταμπού». Όπου χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση, θα γίνει. Μπορεί, βεβαίως, και να μην χρειάζεται. Άλλωστε, έχουμε αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με πολλές έκτακτες παρεμβάσεις, ότι όπου χρειάστηκε να επιδείξουμε ταχύτητα, το πράξαμε. Αυτή τη χρονική στιγμή, πάντως, υπάρχει μία ανάγκη για συζήτηση του θέματος, ώστε όλες οι πτυχές του να είναι ξεκάθαρες”.
Για ενδεχόμενα προνόμια στους εμβολιασμένους, ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά: “Θα προτιμούσα να μιλάω για κίνητρα και όχι για προνόμια. Κίνητρα που δείχνουν ότι όποιος εμβολιάζεται, θα μπορεί να ξαναπάρει πιο γρήγορα στα χέρια του τη ζωή του με την κανονικότητα, την οποία γνώριζε, είτε αυτό αφορά εσωτερικούς χώρους, είτε αφορά μετακινήσεις. Είναι ένα πλέγμα θεμάτων που μπορούμε να συζητήσουμε, επαναλαμβάνω χωρίς «ταμπού» και προκαταλήψεις, γιατί μόνο έτσι θα πειστούν και εκείνοι οι οποίοι είναι απλώς επιφυλακτικοί. Όσοι είναι ιδεολογικά απέναντι, ούτως ή άλλως, ποτέ δεν θα πειστούν. Αποτελεί βεβαίως προσωπικό τους ζήτημα, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο ούτε τη δημόσια υγεία, ούτε τις ελευθερίες των άλλων”.
Για το φλέγον ζήτημα με τις νέες αντικειμενικές και για τα δημοτικά τέλη, ο ίδιος υποστήριξε: “Έχουμε συγκροτήσει, ήδη, μία κυβερνητική επιτροπή -στην οποία συμμετέχει και το Υπουργείο Εσωτερικών- προκειμένου να δούμε όλες τις επιπτώσεις που έχει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε διάφορες πτυχές, μία από αυτές είναι και τα δημοτικά τέλη. Στο μεσοδιάστημα, από την πλευρά μας, έχουμε φροντίσει να δώσουμε τη δυνατότητα αναστολής των δημοτικών τελών, με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων. Και εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα τέλη, τα οποία συνδέονται με τον τζίρο -όπως το τέλος 0,5%, το οποίο φυσικά όταν μία επιχείρηση είναι κλειστή, δεν το πληρώνει- και τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, που αφορούν στους ανοικτούς χώρους. Για τα τέλη αυτά έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο παρελθόν και εάν χρειαστεί, θα κάνουμε ξανά. Επίσης, έχουμε φροντίσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου να δώσουμε επιπλέον τετραγωνικά ατελώς, χωρίς δηλαδή κάποια χρέωση. Όσον αφορά, τώρα, στις νέες αντικειμενικές, σκοπός μας είναι να έχουμε μία ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, χωρίς ακραίες αναπροσαρμογές που θα δημιουργούσαν προβλήματα, όχι μόνο ρευστότητας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και βιωσιμότητας. Οι αναπροσαρμογές θα είναι λελογισμένες. Τα επίπεδα διακυβέρνησης είναι διακριτά, η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, ωστόσο, εμείς από την πλευρά μας, θα πρέπει να δημιουργήσουμε το έδαφος, προκειμένου αυτές οι αποφάσεις να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις των δημοτών. Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάρτιση ενός προϋπολογισμού για τους δήμους και την περασμένη χρονιά και τη φετινή, αλλά και την επόμενη. Και αυτό γιατί έχουν καταρρεύσει τα έσοδα που προέρχονται κυρίως από τραπεζοκαθίσματα, με τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές. Εμείς στηρίξαμε, πέρυσι, τους δήμους με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 187,1 εκατ. ευρώ, με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ φέτος και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε και ένα ανάλογο περίπου ποσό, ξανά, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να κάνουν αυτές τις αναστολές, ώστε να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Επειδή, ακριβώς, οι αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη, χρειάζεται όμως μία συζήτηση, την οποία και ξεκινάμε, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα είναι ομαλή.”
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας είπε: “Εμείς είμαστε υπέρ μίας θετικής ατζέντας. Θέλουμε να υπάρχουν, πάντα, ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και να συνομιλούμε. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο με μία ατζέντα, η οποία είναι ξεκάθαρη και αφορά σε μία σταδιακή, αναλογική προσέγγιση, αλλά και αναστρέψιμη εάν δούμε ότι αυτά τα οποία λένε οι γείτονές μας δεν είναι σταθερά, αλλά ευκαιριακά. Επομένως, για τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε να επιλύσουμε και δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, θα πρέπει να κάνουμε σταδιακά βήματα μπροστά, με δεδομένο βέβαια ότι η στάση της Τουρκίας θα είναι συνεπής και δεν θα ξαναδούμε βήματα πίσω, σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των προκλήσεων στο Αιγαίο”.