Στον προγραμματισμό για ζώα συντροφιάς, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Από τον Οκτώβριο του 2021 έχουμε την πρόσκληση του προγράμματος «ΑΡΓΟΣ», ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, με διάφορες δράσεις, από εξοπλισμό και λειτουργικές δαπάνες, μέχρι θέματα που έχουν να κάνουν με την κατασκευή καταφυγίων. Μάλιστα, έχουμε προχωρήσει επίσης και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία των μητρώων που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και ακολουθεί και η κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επόμενες δαπάνες, που κάθε χρόνο θα καταβάλλονται στους δήμους, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει ανατεθεί στο πλαίσιο του νέου νόμου», είπε ο κ. Πέτσας.
Ο υπουργός ενημέρωσε την επιτροπή, ότι ενδεχομένως και αύριο θα εκδοθεί τροποποίηση στο Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ», ώστε με χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ να προχωρήσει πρόγραμμα στειρώσεων. που θα αφορά σε πρώτη φάση τα αδέσποτα ζώα τα οποία είναι υπό την ευθύνη των δήμων. «Δεν έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση για ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα στειρώσεων, το οποίο, δυστυχώς, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι. με τις εικόνες που είδαμε πρόσφατα στο Κυνοκομείο της Σπάρτης. Επομένως, κάνουμε βήματα μπροστά για να εφαρμόσουμε το θεσμικό πλαίσιο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Πέτσας παρουσίασε τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο. «Στάθηκε» όμως ιδιαιτέρως και σε δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας του υπουργείων Εργασίας και Περιβάλλοντος, για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση εισηγείται δύο «ιστορικής σημασίας» ρυθμίσεις: «Είναι το άρθρο που αφορά την εθνική σύνταξη των ομογενών. Είναι πραγματικά μια δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που βρίσκει τον δρόμο της μέσα από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ικανοποιήσει ένα δίκαιο αίτημα των ομογενών μας από την Αλβανία και τη Σοβιετική Ένωση. Το άλλο άρθρο είναι αυτό που αφορά τους διασωθέντες αγρούς. Είναι πραγματικά ένα τεράστιο πρόβλημα. Αντιλαμβάνομαι προβληματισμούς που μπορεί να υπάρχουν από διάφορες πτέρυγες της Βουλής, όμως εδώ υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας», είπε ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε ότι οι δασωθέντες αγροί «είναι πραγματικά ένα τεράστιο πρόβλημα, που θα λυθεί όχι μόνο στις περιπτώσεις της Πελοποννήσου, αλλά ακόμα και στην Ανατολική Αττική για παράδειγμα, που υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια ζητήματα, αλλά και σε άλλες περιοχές παντού στη χώρα. Και είναι μια γενναία πρωτοβουλία, που δίνει μια λύση μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και ομηρίας».